Economia 13/10/2016

La pau accionarial no arriba a Ercros, que convoca una nova junta d'accionistes

Serà la tercera assemblea en només un any pel desacord d'alguns petits accionistes que volen rebaixar les retribucions del consell

Xavier Grau
2 min
El president d'Ercros, Antoni Zabalza, a la seu de la companyia a Barcelona.

BarcelonaMalgrat la bona evolució dels resultats i la millora de la cotització a la borsa, la pau accionarial encara no ha arribat a la companyia química que presideix Antoni Zabalza. El consell d'administració ha convocat una nova junta d'accionistes, extraordinària, el 14 i 15 de novembre, en primera i segona convocatòria.

La convocatòria es produeix només dues setmanes després de la junta, també extraordinària, que es va celebrar el passat 29 de setembre. Aquest mateix any ja s'ha fet, també, la junta ordinària al mes de juny.

La reunió del setembre va ser provocada per un grup d'accionistes, que representaven poc més del 3,2% del capital, que demanaven bàsicament la revocació de l'autorització al consell per fer noves ampliacions de capital.

Una demanda a la qual, en la junta del 29 de setembre, el consell d'administració es va avenir, bàsicament perquè la bona evolució de la companyia l'últim any fa preveure que no caldrà apel·lar de nou als accionistes perquè facin més aportacions. És més, el president d'Ercros, Antoni Zabalza, va assegurar que l'empresa tornarà a repartir dividends quan es consolidi la recuperació i s'hagin fet les actuacions essencials del pla estratègic.

Zabalza va recolzar els seus argumentant assegurant que els resultats del primer semestre d'aquest any multipliquen per 3,5 els del primer semestre de l'any passat, i la millora de la cotització s'ha traduït en un augment de la capitalització borsària, que ha passat de 70 milions l'any 2015 a gairebé 200 milions enguany.

Després d'aquella junta semblava segellada la pau, però el grup d'accionistes ha presentat noves reclamacions al consell. En concret són tres punts, que seran els que es debatran a la junta del mes de novembre.

El primer consisteix a repartir la prima d'assistència a la junta als accionistes només en el cas de les juntes ordinàries, i no en el de les extraordinàries. A més, es reclama també rebaixar la xifra màxima que pot cobrar el consell d'administració. I per últim es demana el repartiment de dividends.

El consell recomana votar en contra de les tres propostes d'aquest grup d'accionistes. En el cas de la prima d'assistència, el consell la defensa sempre perquè promou la participació dels accionistes, tal com recomana el codi de bon govern de l'empresa. Respecte de les retribucions, el consell considera que el màxim per als pròxims tres anys es va debatre i aprovar en la junta ordinària del juny. Pel que fa als dividends, el consell considera que és un tema que s'ha de debatre en la pròxima junta ordinària de la companyia, la primavera vinent.

stats