Economia 11/04/2016

Acord entre CaixaBank i Dos Santos sobre el conflicte a BPI

L'entitat portuguesa es lliura de la penalització de Brussel·les després del pacte 'in extremis' de l'entitat catalana i l'empresària d'Angola

Ara
2 min
L'any passat La Caixa va augmentar la seva participació en el banc portuguès BPI.

BarcelonaEl banc portuguès BPI ha anunciat que CaixaBank i la societat Santoro, de l'empresària angolesa Isabel Dos Santos, han arribat a un acord 'in extremis' en la pugna que mantenien des de fa mesos. Amb el pacte, l'entitat lusitana evita ser penalitzada per Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons un comunicat del banc, les negociacions van acabar "amb èxit" la nit de diumenge, poc abans que acabés el termini fixat perquè BPI vengués el seu negoci a Angola pel risc que suposava la seva exposició en aquest mercat.

La solució consensuada ja ha estat comunicada al BCE i al Banc de Portugal, i els propers dies se n'informarà el mercat, segons consta al comunicat que BPI ha enviat a la Comissió de Mercat de Valors Mobiliaris portuguesa (CMVM). De moment, no han transcendit els detalls de l'acord.

BPI s'ha de vendre el 50,01% de participació que té al Banc de Foment d'Angola (BFA) per exigències de les autoritats europees que no reconeixen el sistema de supervisió bancari angolès com a equivalent al de la UE.

Una possible solució sobre la qual treballaven les parts era que Isabel dos Santos, que té el 18,6% de BPI, comprés la participació del banc portuguès a l'entitat angolesa BFA. A canvi, l'empresària sortiria de l'accionariat de BPI venent la seva part a CaixaBank, que té el 44,1% actualment i que prendria així el control de l'entitat.

Una segona opció contemplada passa perquè el govern portuguès aprovi una norma per canviar els límits en els drets de vot en les empreses cotitzades. El canvi tindria, 'a priori', el vistiplau de l'assemblea d'accionistes de BPI, que donaria llum verda a l'escissió del BFA.

En l'actualitat, els estatuts del banc limiten els drets de vot d'un accionista al 20%, la qual cosa atorga a CaixaBank gairebé el mateix poder de decisió que a l'empresa de Dos Santos, tot i controlar una part del capital molt superior.

El BPI és la cinquena entitat bancària més gran de Portugal i comptava amb uns actius valorats en prop de 41.300 milions d'euros al tancament del 2015, exercici en el qual va tornar a obtenir beneficis i va tenir uns guanys de 236 milions.

stats