Economia 13/09/2019

L'IPC baixa dues dècimes a l'agost a Catalunya i se situa en el 0,6%, la taxa més baixa des del 2016

A Espanya els preus es moderen i són un 0,3% superiors als de fa un any

Ara
2 min

BarcelonaL'índex de preus de consum (IPC) a Catalunya durant el mes d'agost va baixar dues dècimes i es va situar en el 0,6%, segons ha informat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). D'aquesta manera, canvia la tendència després que al juliol pugés un dècima i se situés en el 0,8%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb aquest 0,6%, l'IPC registra la taxa més baixa des de l'octubre del 2016, en què va ser del 0,9% a Catalunya. A l'Estat, la taxa de variació anual de l'IPC va ser de dues dècimes menys i es va situar en el 0,3% per la baixada del preu de l'electricitat, el gas i els carburants, mentre que durant l'agost del 2018 es van incrementar.

És la tercera vegada que l'IPC se situa per sota de l'1% aquest any, després que al juny fos del 0,7% i al juliol del 0,8%.

Els àmbits que més van pujar els preus el mes passat a Catalunya són restaurants (+2,4%) i aliments i begudes no alcohòliques (+1,8).També destaca l'increment de l'1,2% a l'ensenyament i de l'1,3% en mobles i articles de la llar. En canvi, han baixat els preus de l'electricitat i el gas en un 2,4%. També baixen els preus dels carburants (-1,6%) i els dels productes energètics (-4,6%).

Per demarcacions, a Lleida l'IPC es va situar en el 0,8%, a Barcelona en el 0,7%, a Girona en el 0,4% i a Tarragona en el 0,1%.

A Espanya els preus han baixat una dècima a l'agost en relació amb el juliol i la taxa interanual se situa en el 0,3. La baixada es deu a la caiguda dels preus de productes com la llum i la benzina. els majors descensos es produeixen a Galícia i Astúries, amb baixades de quatre dècimes fins al 0,1% i -0,1%, respectivament. Per contra, els menors descensos es donen a l'Aragó, les Illes Balears, Cantàbria i la Comunitat de Madrid, fins arribar al 0,4%, 0,1%, 0,3% i 0,7%, respectivament.

La taxa interanual de l'agost és la 36a positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 0,3% superiors als de fa un any.

stats