Fiscalitat

Així afecten els beneficis fiscals els treballadors, els autònoms i les petites empreses

El sou màxim exempt per pagar IRPF puja fins als 15.000 euros bruts anuals

2 min
El salari mínim actual està per sota del llindar de pobresa

MADRIDMés enllà dels impostos que afecten les grans fortunes o grups consolidats, el govern espanyol també ha optat per tocar els tributs de les rendes baixes i mitjanes, els autònoms, així com les petites empreses. En el paquet de mesures fiscals aprovat aquest dijous, l'executiu hi ha inclòs alguns canvis tributaris que s'estima que suposin un estalvi de fins a 2.505 milions d'euros per a tots ells. Les mesures s'aprovaran a través dels pressupostos generals de l'Estat per al 2023, que el PSOE i Unides Podem estan acabant de pactar.

Contribuents amb un salari brut de 21.000 euros l'any

És un dels grans canvis sobre la part estatal de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). El govern eleva fins als sous de 21.000 euros bruts anuals la reducció per rendiments de treball (fins ara el límit eren 18.000 euros). En concret, aquest és un benefici fiscal que ara s'aplicarà sobre els sous d'entre 15.000 i 21.000 euros. Es tracta d'un benefici decreixent, és a dir, és més alt en els ingressos de 15.000 euros i es va reduint. Afectarà, segons els càlculs del govern, el 50% dels treballadors. Per exemple:

  • Un contribuent solter sense fills que guanyi 18.000 euros s'estalviarà 786 euros l'any.
  • Un pensionista de més de 65 anys que cobra una pensió de 16.500 euros bruts l'any s'estalviarà uns 689 euros.
  • Un treballador monoparental amb dos fills i un sou de 18.500 euros bruts veuria una rebaixa en l'IRPF de fins a 516 euros.

Exempció en l'IRPF fins als 15.000 euros anuals

Automàticament, aquest canvi provoca que quedin exempts d'IRPF (la part estatal) els contribuents amb un sou brut anual de fins a 15.000 euros (fins ara el límit era 14.000 euros). Això garanteix que els treballadors que avui guanyen el salari mínim interprofessional (14.000 euros bruts l'any) quedin coberts un cop s'aprovi l'augment de l'SMI a partir del gener. Per exemple:

  • Un treballador que guanya 14.500 euros bruts l'any actualment tributa per IRPF. A partir del gener, deixarà de pagar l'impost.
  • En el cas d'un assalariat amb dos fills i que presenta una declaració conjunta també augmenta el mínim per tributar: dels 18.000 als 19.000 euros bruts l'any. Es calcula que l'estalvi serà de 331 euros.

Més beneficis per als autònoms

El govern ha presentat una rebaixa addicional del 5% en el rendiment net (el que guanyen) de mòduls per als autònoms. A més a més, s'eleva del 5% al 7% la reducció de les despeses deduïbles de difícil justificació en aquells autònoms que tributen per estimació directa simplificada (només per a activitats amb un import net de la xifra de negoci que no superi els 600.000 euros). Poder augmentar les despeses afecta directament al càlcul del rendiment net que ha de servir de referència perquè l'autònom pagui la seva quota mensual.

Hi ha mesures per a les empreses petites?

Sí. En concret, es rebaixa el tipus nominal de l'impost de Societats del 25% al 23% per a les petites empreses. Es tracta d'empreses amb una xifra de negoci inferior al milió d'euros. Hisenda estima que beneficiarà 407.384 companyies, que s'estalviaran uns 292 milions d'euros.

stats