Economia 13/01/2014

Així són els nous bitllets de 10 euros

El BCE presenta la nova moneda, que inclou la imatge del personatge mitològic Europa, com el de cinc euros

Europa Press
2 min
El nou bitllet de 10 euros / BCE

FrankfurtEls nous bitllets de deu euros corresponents a la sèrie Europa, que compten amb noves i millorades característiques de seguretat, començaran a circular el proper 23 de setembre del 2014, segons ha anunciat aquest dilluns el membre del comitè executiu del Banc Central Europeu (BCE) Yves Mersch.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Dotze anys després de la introducció dels bitllets i les monedes de l'euro, és fàcil per a tots nosaltres subestimar i oblidar com d'ambiciós, i fins i tot valent, va ser el projecte de posar en marxa l'euro", ha assegurat Mersch.

En aquest sentit, ha destacat que la moneda única ha ajudat a "unir milions d'euros, en tota la seva diversitat", així com que els bitllets i les monedes són un símbol tangible de la determinació de donar suport a la Unió Europea. "Quan diem 'l'euro, la nostra moneda', ho diem de debò", ha afegit.

Així mateix, Mersch ha aprofitat l'esdeveniment de presentació dels nous bitllets per subratllar la importància de mantenir la confiança dels ciutadans en l'euro. "Una de les principals raons per introduir les noves sèries de bitllets és garantir que tothom que els usi pugui seguir fent-ho amb total confiança", ha afegit.

D'aquesta manera, el BCE continua amb el seu pla per llançar la segona sèrie de bitllets d'euro més de deu anys després de l'entrada en vigor de la moneda única, que es va iniciar amb la posada en circulació el 2 de maig dels de cinc euros. Amb el temps, la institució anirà canviant la resta de bitllets, en ordre ascendent.

Noves mesures de seguretat

Encara que els nous bitllets de deu euros s'assemblen als emesos el 2002, se'ls ha donat un "nou aire" i se'ls ha dotat de noves i millorades característiques de seguretat. Per exemple, igual que el nou bitllet de cinc euros, inclouen un retrat del personatge de la mitologia grega Europa a l'holograma i la marca d'aigua.

A més, els bitllets de menor denominació de la sèrie Europa seran més resistents, ja que compten amb una capa protectora, de manera que necessitaran ser reemplaçats amb menys freqüència, per la qual cosa es reduirà el cost i l'impacte en el medi ambient.

En aquesta línia, el BCE recalca que es podran comprovar fàcilment, igual que els de la primera sèrie, amb el mètode 'toqui, miri, giri'. A més del retrat d'Europa a l'holograma i la marca d'aigua, el color del número als bitllets canvia del verd maragda al blau fosc quan s'inclinen.

D'altra banda, Mersch informa que l'Eurosistema està fent passos per donar suport a l'adaptació dels dispositius d'autenticació i de màquines de tractament de bitllets abans de setembre, per la qual cosa aconsella els propietaris d'aquests aparells que es posin en contacte amb els seus proveïdors o fabricants com més aviat millor.

stats