Economia 12/04/2013

El govern espanyol facilita per decret que Alfredo Sáenz continuï al Santander, tot i la condemna

La reforma dels criteris d'honorabilitat dels banquers deixa en mans del Banc d'Espanya el futur del conseller delegat, condemnat per un delicte d'acusació falsa

Efe
2 min
EN ESPERA DE LES CONDICIONS DEL 'BANC DOLENT'  El conseller delegat del Santander, Alfredo Sáenz, va confirmar ahir que abans de participar en la societat Sareb vol saber quins seran els preus de transferència dels actius immobiliaris tòxics i quin serà l'equip directiu.

MadridEl consell de ministres ha modificat els requisits d'honorabilitat que s'exigeixen als banquers per exercir els seus càrrecs. La mesura beneficia directament el conseller delegat del Banco Santander, Alfredo Sáenz, condemnat per un delicte d'acusació falsa i denúncia falsa. Zapatero el va indultar just abans de deixar el càrrec però el Tribunal Suprem va anul·lar parcialment l'indult. Aquest divendres Rajoy ha aprovat per decret que sigui el Banc d'Espanya qui determini l'honorabilitat d'un banquer o un membre d'un consell d'administració d'una entitat financera. D'aquesta manera, el govern espanyol deixa en mans del Banc d'Espanya el futur d'Alfredo Sáenz com a conseller delegat del Banco Santander.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons els canvis aprovats, el Banc d'Espanya ha de determinar l'honorabilitat d'un banquer o membre d'un consell d'administració d'una entitat financera tenint en compte els nous criteris, més amplis que els anteriors. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha explicat en la roda de premsa posterior al consell de ministres que es reforcen els requisits d'experiència i professionalitat, i alhora s'amplien les competències del Banc d'Espanya.

Això es tradueix en el fet que el supervisor serà qui tingui l'última paraula per decidir si un banquer com Alfredo Sáenz, tot i haver sigut condemnat, pot seguir exercint el càrrec pels mèrits del seu currículum.

En un comunicat, el ministeri d'Economia explica que el Banc d'Espanya valora la trajectòria professional dels banquers, incloent-hi la seva formació, les condemnes per delictes dolosos i l'existència d'investigacions relacionades amb delictes econòmics.

Respecte a la consideració de delictes dolosos, afegeix que el Banc d'Espanya podrà demanar l'opinió d'una comissió d'experts creada expressament, just el que s'ha fet en el cas de Sáenz.

A més, en matèria de bon govern, el Banc d'Espanya no només tindrà en compte els conflictes d'interès típics sinó també els derivats de l'exercici de llocs, fins i tot en el passat, relacions amb altres membres del consell d'administració, i fins i tot si no pot dedicar prou temps al seu lloc.

Economia assegura que totes aquestes novetats tenen l'origen en l'Autoritat Bancària Europea, que va establir el novembre de 2012 una sèrie de directrius per valorar la idoneïtat dels consellers i directius en entitats de crèdit i, encara que no eren vinculants, Espanya ja havia mostrat la seva intenció d'incorporar-les.

stats