Acord pagesos-Govern: rebateig de la conselleria i canvis a l'ACA a canvi de la fi de la protesta

Els agricultors aixequen la protesta a l'AP-7 i la N-II a Pontós, però mantenen el tall de l'A-2 a Tàrrega

3 min
Els agricultors catalans mantenen aquest dijous el bloqueig de les vies de trànsit que van tallar abans-d'ahir, amb l'autopista AP-7 com a punt més destacat, en espera que s'atenguin peticions vinculades a importacions, burocràcia o gestió de l'aigua. A la imatge uns agricultors "planten" un pi al mig de l'AP7.

Girona / BarcelonaLlarga reunió del conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, a la seu de la conselleria a Barcelona amb representants dels diferents moviments dels agricultors i ramaders: Unió de Pagesos, JARC, FCAC i la plataforma Revolta Pagesa. Una reunió que s'ha tancat amb alguns acords, bàsicament que el nom del departament d’Acció Climàtica torni a incorporar en el seu nom les paraules agricultura, ramaderia i pesca, com era tradicional, i una remodelació de l’àrea d’abastament de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

També han acordat que la plataforma Revolta Pagesa segui a la taula de negociació i pugui comparèixer al Parlament al ple monogràfic de la setmana que ve, al costat de les altres organitzacions agràries, i noves ajudes (200 euros per hectàrea) per als regants dels canals d’Urgell i Segarra-Garrigues que han patit restriccions.

Malgrat l'acord, la desmobilització dels pagesos que tallen carreteres no s'acaba del tot. En una llarga i tensa assemblea, els agricultors que tallen l'AP-7 i la N-II a Pontós han decidit finalment aquesta nit desconvocar la protesta i tornar cap a casa. El compromís és retirar els tractors abans de mitjanit perquè es pugui deixar en condicions les vies com més aviat millor. En canvi, a l'assemblea de Tàrrega els pagesos que tallen l'autovia A-2 han decidit mantenir la protesta.

Els pagesos reclamaven al conseller el cessament del director de l’ACA, Samuel Reyes, i del subdirector, Jordi Molist. El conseller David Mascort, però, no els ha donat el cap del director de l’agència. Mascort ha assegurat que Samuel Reyes continuarà en el seu càrrec, ja que considera que la plataforma Revolta Pagesa li imputa greuges que no són responsabilitat seva, com ara que no s’hagin fet inversions des de la sequera del 2008. En canvi, sí que ha acceptat que és necessari “reorganitzar” l’àrea d’abastament d’aigua i ser “més sensibles” a les demandes dels productors. Amb tot, ha dit que no es podia parlar de “cessaments” tampoc en aquesta àrea. “Reorganitzarem tota l’àrea, fins i tot la direcció, i això implicarà canvis segur”, s’ha limitat a dir davant la insistència dels periodistes.

A més, el conseller ha explicat que els representants de les quatre entitats pagesos –Unió de Pagesos, JARC, FCAC i també Revolta Pagesa– participaran en el debat de política agrària de la setmana que ve al Parlament. La plataforma pagesa s’ha compromès a fer una proposta per ampliar la representació del sector primari al consell d’administració de l’ACA durant la seva intervenció.

Quatre dies acampant al mig de l’autopista

Durant pràcticament quatre dies, centenars d’agricultors i ramaders gironins, amb el suport de pagesos de la Catalunya del Nord, han tallat l’autopista al sud de Figueres, on havien instal·lat un campament per passar moltes hores al ras, havien travessat tractors i havien fet barricades d’arbres serrats. Aquest dijous al matí els manifestants fins i tot han fet un forat a l’asfalt amb excavadores per plantar un pi de més de 10 metres al mig de la carretera. Dimarts a la tarda els grups Pelukass i Di-Versions van organitzar un concert a Pontós. Les imatges s’han fet virals i en les últimes hores han despertat l’admiració i la solidaritat de grups de pagesos d’Alemanya, que també es manifesten al seu país.

Els Mossos d’Esquadra han estat desviant els vehicles de l’autopista per la carretera nacional a la sortida de Vilademuls en direcció nord, i per la sortida 4 de Figueres, en sentit sud. En altres punts de les carreteres catalanes els pagesos han tallat carreteres com l’A-2 entre Soses i Tàrrega i l’AP-2 a Aitona. Al Pont de Suert, desenes de camions han quedat bloquejats a la N-230 i aquest migdia els pagesos han permès el pas durant un parell d’hores. Asotrans, l’única organització empresarial del transport a Lleida, ha anunciat que estudiarà prendre accions legals pels danys i les pèrdues ocasionats pels tres dies de talls a les carreteres de la província arran de les mobilitzacions agràries.

Sílvia Llobet, secretària general d’Asotrans, que integra més de 900 empreses de transports, ha declarat a Efe que es quantificaran les pèrdues ocasionades per les manifestacions, “que han deixat anul·lades totes les artèries de la xarxa viària lleidatana”, i se’n reclamarà la compensació als principals responsables.

Aragonès es reuneix amb un grup de pagesos

Aquesta tarda el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha reunit durant prop d’una hora amb un grup de pagesos a l’Espluga de Francolí. El president, que tornava d’un acte en aquest municipi, s’ha trobat amb una vintena de tractors a la rotonda de sortida del poble. Aragonès ha accedit a reunir-se, a l’oficina de turisme del municipi, amb una representació de sis dels manifestants, membres de Plataforma Pagesa, i després ha marxat sense fer declaracions.

stats