Alimentació

Els ous s'encareixen i els intermediaris apugen els marges

El ministre assegura que no hi ha risc d'escassetat d'aquest producte malgrat la grip aviària

Ous en una granja belga.
2 min

BarcelonaQue el preu dels ous s'ha apujat els últims mesos és un fet contrastable, i la grip aviària, que ha obligat a confinar l'aviram, no ajuda a una rebaixa de preus. Però a més d'encarir-se el preu de la dotzena, també s'ha incrementat la diferència que hi ha entre el preu que es paga en origen –el que cobra el pagès– i el preu que paga el consumidor a la botiga.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'organització agrària COAG fa molt temps que elabora l'IPOD, un indicador mensual entre la diferència del preu de diversos aliments en origen –fruites, verdures, hortalisses, carn i altres– i el preu que paga el consumidor. En el cas dels ous mitjans, els que analitza aquesta organització, la diferència ha crescut molt enguany.

Així, al mes de gener, el preu de la dotzena en origen era d'1,74 euros, mentre que el preu de venda al consumidor era de 2,40 euros. És a dir, el consumidor pagava pels ous un 38% més del que havia cobrat el pagès. A l'octubre d'enguany, la diferència s'havia eixamplat. La dotzena en origen es pagava a 1,97 euros, mentre que a la botiga el preu era de 3,15 euros. És a dir, el consumidor pagava pel producte un 60% més del que havia cobrat el productor.

L'IPOD de novembre encara no es coneix, però les últimes setmanes els ous encara s'han encarit més. La llotja de Bellpuig, de referència per a aquest producte, marcava avui un preu de 2,58 euros la dotzena d'ous de talla L –hi ha S, M, L i XL–, mentre que fa dos mesos el preu era de 2,32 euros. És a dir, una pujada de més del 12%.

Espanya ha superat el centenar de focus de grip aviària d'alta patogenicitat en aus silvestres des de començament d'any, amb vuit casos detectats l'última setmana en zones de Castella i Lleó, Navarra i Aragó. Un fet que ha portat a confinar l'aviram de corral perquè no es contagiï.

Sobreproducció a l'Estat

El ministre espanyol d'Agricultura i Pesca, Luis Planas, ha afirmat aquest dilluns des de Brussel·les que no veu risc d'escassetat d'ous a Espanya davant dels casos de grip aviària. "No, no, en absolut", ha declarat després que li han preguntat per si veu risc d'escassetat d'ous a Espanya. Planas ha explicat que Espanya té una producció "d'un 120%" sobre el seu consum, i que s'exporta "aquest 20%" que no es menja a l'Estat.

"Ara el que estan ajustant els productors i els comercialitzadors són aquestes xifres i, per tant, aquí també faig una crida al realisme en relació amb la matèria. Un sol producte no altera el preu dels aliments o en general, del cost de la vida; l'any passat ho vam veure amb l'oli d'oliva a nivells altíssims, però és un factor de referència", ha exposat.

D'altra banda, el departament d'Agricultura s'ha reunit de forma telemàtica amb els responsables de sector avícola per abordar a la crisi de la grip aviària. Tot i que a Catalunya no hi ha cap focus, el conseller Òscar Ordeig ha explicat que la trobada és per reforçar les mesures de bioseguretat, ser el màxim d'estrictes possible amb la normativa i establir algunes "mesures complementàries".

stats