Els pagesos catalans es desmarquen de la polititzada Plataforma 6F de l'Estat

Els agricultors mantenen el pols amb talls de carreteres i Unió de Pagesos entra en joc amb convocatòries per a aquest dimarts

4 min
Els Mossos han  tret els pagesos de l'AP-2

Barcelona / MadridEls pagesos catalans volen mantenir viva la seva mobilització. Malgrat les bones paraules del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, després de la gran tractorada de dimecres passat a Barcelona, no volen que les seves reivindicacions s'oblidin. Per tant, fins que no rebin una resposta del Govern a les seves protestes continuaran fent tractorades i tallant carreteres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest dilluns s'han mobilitzat en diferents carreteres, sobretot de Ponent i de la demarcació de Tarragona. I per a demà hi ha convocades mobilitzacions que, en aquest cas, estan convocades per Unió de Pagesos. Aquest sindicat agrari no era el convocant de la gran tractorada a Barcelona, malgrat que molts dels seus membres hi van participar. Aquella tractorada la va convocar la Plataforma 6F, un moviment sorgit de les bases i assembleari.

Ara, però, aquesta plataforma, a Catalunya, ha canviat de nom, en un clar moviment per desmarcar-se dels pagesos de la resta de l'Estat i evitar la instrumentalització de les protestes per part de l'extrema dreta. A Catalunya aquesta plataforma es denomina a partir d'ara Plataforma Pagesa per desvincular-se "dels moviments que estan fent Vox i el PP" a Espanya. Fonts de l'entitat han explicat a Europa Press que es volen desvincular de "qualsevol partit polític i sindicat" per poder convocar les seves pròpies accions, tot i que han aclarit que continuaran treballant al costat d'Unió de Pagesos.

El sector primari vol mantenir viva la seva protesta després de l'èxit de la setmana passada amb els talls de carretera de dimarts i la gran tractorada a Barcelona. "Els aeroports fan vagues, els taxistes paren les carreteres i nosaltres hem arribat a un punt que ho hem de fer i fins que no ens donin una solució una mica bona no podem parar", ha dit a l'ACN Carles Sarró, agricultor de Ciutadilla. "No sabem si servirà d'alguna cosa, però el que no servirà és que continuem sense fer res, això està claríssim", remarca Sarró. Per la seva banda, Hèctor Arazo, agricultor de Vallbona de les Monges, explica que es continuaran mobilitzant fins que les administracions els "facin cas".

Pel que fa a les reivindicacions, es queixen sobretot de la burocràcia que se'ls requereix, ja que suposa "un cost molt elevat" per a les explotacions.

Per a demà dimarts, Unió de Pagesos ha convocat mobilitzacions que volen bloquejar punts neuràlgics del país per donar més força a les seves protestes. Així, els pagesos pensen fer tractorades per bloquejar Mercabarna, a Barcelona, el port de Tarragona i la N-II i l'AP-7 entre Girona i la Jonquera.

Malgrat aquestes convocatòries, els pagesos aquest dilluns no han abaixat la guàrdia i han protagonitzat tractorades amb marxes lentes i talls de carreteres en diferents indrets. El tall de carretera més important s'ha produït a Ponent, a Soses (Segrià), on han tallat l'autovia A-2 i, durant un parell d'hores, també l'autopista AP-2, malgrat que els Mossos han obligat a reobrir aquesta via. També a prop de Lleida, a l'autovia A-22 que uneix la capital de Ponent amb Osca, els pagesos han tallat el trànsit a l'altura d'Almacelles.

També a la demarcació de Lleida una manifestació ha tallat la C-14, al tram entre Ciutadilla (Urgell) i Verdú, mentre que a Tarragona agricultors procedents de la Terra Alta, el Priorat i la Ribera d'Ebre han fet una marxa lenta a la N-420, a l'altura de Móra d'Ebre.

Vinculacions de la plataforma estatal amb Desokupa

Arreu de l'Estat, aquest dilluns continuen les protestes puntuals d'agricultors exigint millores per al sector. Algunes estan convocades pels sindicats agraris Asaja, COAG i UPA, com ha estat el cas de la marxa lenta de tractors que ha tingut lloc als afores de la ciutat de Madrid, o serà la concentració prevista per aquest dimecres a Mercamadrid. D'altres protestes, però, s'han fet sota el paraigua de la Plataforma 6F a l'Estat, un moviment del qual no es tenen dades de representació, que a Catalunya no ha estat abanderat per ningú i que afirma no estar vinculat a partits polítics ni a sindicats agraris. De fet, aquests últims també s'hi han distanciat.

"Apareix a través de les xarxes socials", ha dit aquest dilluns el seu portaveu i assessor jurídic, l'advocat gallec Xaime da Pena, en roda de premsa. Aquesta plataforma fa dies que convoca sense gaire èxit marxes de tractors i talls de carretera arreu del territori espanyol. Fins i tot tenia intenció d'omplir de tractors la seu del PSOE de Madrid, al carrer Ferraz, aquest passat cap de setmana. Una acció, però, que no va acabar prosperant. Les últimes hores ha estat al punt de mira després que una de les seves cares visibles, l'exmilitant de Vox Lola Guzmán, increpés la Policia Nacional: "[De companys] ETA us en va matar a pocs", va dir. Unes declaracions que la mateixa Policia Nacional denunciarà a la Fiscalia per un presumpte delicte d'odi, segons Efe.

Da Pena, que va fer el salt a la fama per haver finançat la lona de Desokupa –l'empresa dedicada al desallotjament de pisos a partir de la intimidació– contra Pedro Sánchez a Madrid, ha assegurat que des de la plataforma es querellaran contra el ministre de l'Interior. També exigeixen la dimissió de Pedro Sánchez, a qui li recriminen "que ni ell ni ningú de l'executiu" els hagi trucat per parlar.

L'advocat gallec, amb vincles amb els agitadors d'extrema dreta Alvise Pérez i Vito Quiles, com es pot comprovar a través del seu perfil d'Instagram, ha anticipat que "podria haver-hi" una manifestació a Madrid a finals de setmana, tot i que no ha especificat el format, i que els agricultors "trauran els animals per tot Espanya". "Els animals estan passejant per les carreteres com si fos el camp, a veure si el govern els colpeja com ha fet amb nosaltres [els manifestants]", ha afirmat.

stats