Economia Alimentació 10/02/2024

Els pagesos porten la seva protesta als Goya i tallen carreteres a tot l'Estat

La Plataforma de Defensa del Transport per Carretera, minoritària al sector, convoca una aturada

ARA
2 min
Un grup de pagesos a les portes de la fira de Valladolid.

BarcelonaUns pocs centenars de pagesos s'han concentrat a les portes de la fira de Valladolid per portar la seva protesta a la cerimònia dels premis Goya. Eren uns 400 agricultors i ramaders que s'han barrejat amb el públic congregat per intentar veure les estrelles del cinema i que es podien distingir per les armilles grogues. Malgrat la protesta, l'ambient era tranquil i sense incidents.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant tot el dissabte hi ha hagut protestes de pagesos a la major part del territori, amb talls de carreteres i autovies, i s'ha celebrat una assemblea a l'esplanada de l'estadi Metropolitano de Madrid per decidir si continuaran les protestes. Els concentrats han intentat tallar la M-40, però la policia ho ha impedit i fins i tot hi ha hagut algunes càrregues.

La policia ha impedit que els concentrats a l'estadi Metrolitano tallessin la carretera.

Les mobilitzacions han afectat múltiples vies, però a les carreteres de Madrid hi havia tranquil·litat, tot i que la plataforma 6F, desvinculada de les organitzacions agràries i amb un to ultra contrari a l'agenda verda, s'havia marcat com a objectiu arribar a la seu del PSOE a Madrid, al carrer Ferraz, que va ser el punt neuràlgic de les protestes contra l'amnistia. De fet, un grup de pagesos s'ha proposat anar a Madrid a peu.

31 detinguts

Les sancions aplicades per la policia a molts manifestants per no complir les lleis de circulació podrien haver desincentivat l'intent dels agricultors. En concret, el ministeri de l'Interior ha informat que des del 6 de febrer s'han detingut 31 persones, se n'han identificat 8.400 més i s'han processat 3.065 denúncies administratives per les protestes de la pagesia.

Les mobilitzacions d'aquest dissabte s'han registrat en punts com l'A-2 a Calataiud (Aragó), l'A-7 de Màlaga, l'AP-7 a Los Alcáceres (Múrcia) l'AP-4 a Sevilla, l'A-3 a Xiva (País Valencià) o l'RM-19 a Múrcia. La plataforma 6F Sector Primari, que està movent les protestes a Espanya, està desvinculada de les organitzacions agràries i té un to ultra contrari a l'agenda verda. Des de la cúpula de la Plataforma han fet una crida per aconseguir que sectors "germans" del camp com la pesca o el transport se sumin a les protestes.

L'organització ha fet una votació a l'esplanada de l'estadi Metropolitano a Madrid sobre si aturen o no les manifestacions. Aquesta assemblea ha tingut membres de Plataforma de Defensa del Transport per Carretera, que va liderar les protestes del sector del 2022 que van acabar amb una rebaixa del preu de la benzina. Ara ha decidit iniciar una aturada indefinida al transport en solidaritat amb el sector agrícola. També és aquí on un grup de participants ha decidit caminar fins al centre de Madrid.

Imatge de l'assemblea davant l'estadi Metropolitano.

En el cas de Catalunya les protestes també surten dels agricultors de base, però han sumat el suport dels sindicats i mantenen una agenda paral·lela. També els sindicats del País Basc, Ehne i Enba, han anunciat que a partir del març començaran el seu propi calendari de mobilitzacions.

stats