El Parlament impulsa la renda bàsica agrària per a explotacions petites

Els grups parlamentaris demanen que s'acabi amb el "menysteniment" de la pagesia

ARA
2 min
Imatge del Parlament durant el ple monogràfic sobre el sector primari.

BarcelonaEl Parlament ha aprovat instar el Govern a presentar el 2024 l'estudi relacionat amb la creació d'un fons agrari que actuï com a renda bàsica agrària per a petites explotacions. Es tracta d'una de les propostes de resolució d'ERC aprovades aquest dijous al ple de la cambra catalana, en el marc del monogràfic sobre pagesia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els diputats de tots els grups han coincidit a reclamar que s'acabi amb el "menysteniment" de la pagesia, així com la reducció de la burocràcia i la "competència deslleial" que pateixen per l'entrada de productes de tercers països. El ple, que va començar dimarts, es va convocar després de les diverses jornades de protesta d'agricultors i ramaders catalans fa unes setmanes. De fet, representants de diverses organitzacions agràries han anat participant en les sessions i han estat presents a l'hemicicle durant les jornades.

El ple també ha aprovat altres propostes de resolució que reclamen a l'Estat la modificació de la llei de la cadena alimentària. Esquerra, la CUP, En Comú Podem i el PPC havien presentat textos en aquest sentit i han rebut la llum verda de la cambra. També s'ha aprovat una proposta de Junts que insta l'Estat a concretar les accions necessàries per adequar la política agrària comuna (PAC) de la UE a la realitat del primer sector.

El grup d'ERC també ha presentat una proposta de resolució que ha estat aprovada i que insta el govern espanyol a facilitar la descentralització de la política agrària comuna (PAC) de la Unió Europea i que es transfereixi a la Generalitat la capacitat de modificació de tot el pla.

Per la seva banda, el ple ha aprovat una proposta de resolució de PSC-Units que insta el Govern a crear una línia de 20 milions en ajuts destinats a la compensació de la pèrdua de producció en regs tecnificats. Els socialistes també han vist avalada una altra proposta en què insten l'executiu de Pere Aragonès a modificar l'impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica per deixar-ne exempts tots els vehicles que operin en activitats agrícoles, ramaderes i forestals.

No a la distribuïdora pública

Per contra, el PSC i JxCat han impedit que hagi prosperat la proposta de resolució per crear una distribuïdora pública de productes agraris que garantís “preus justos” i evitar intermediaris entre els agricultors i els consumidors. La proposta havia estat consensuada entre ERC, el Comuns i la CUP i també ha trobat l'oposició de Vox, Ciutadans i el PP.

stats