Farmàcia
Economia 21/02/2022

Almirall canvia de president 34 anys després i dona pas a la nova generació Gallardo

La companyia es dispara un 8% a la borsa tot i presentar pèrdues el 2021

2 min
Carlos Gallardo (a dalt) succeirà el seu pare Jorge Gallardo (a baix).

Canvi generacional a Almirall, la farmacèutica controlada per la família Gallardo. El patriarca, Jorge Gallardo Ballart, ha cedit la presidència del grup —que ostentava des del 1988— al seu fill Carlos Gallardo Piqué, membre de la tercera generació. Així es tanca definitivament un relleu que ha estat més difícil del que pot semblar: fa una dècada, Jorge Gallardo va plantejar al seu fill la possibilitat de succeir-lo com a líder de l'empresa, però Carlos ho va declinar, una decisió que va provocar un sisme intern. Amb el pas dels anys la situació es va reconduir. A finals del 2020 va ser nomenat vicepresident i ara ja s'ha fet oficial que serà el nou president de la farmacèutica a partir de la pròxima junta d'accionistes, que se celebrarà el 6 de maig.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Jorge Gallardo haurà estat president durant 34 anys d'una farmacèutica que l'any vinent celebrarà el seu 80è aniversari. Justament, l'encara president va superar les vuit dècades de vida l'any passat. El seu successor farà els 50 aquest 2022.

L'any abans que Jorge Gallardo arribés a la presidència, Almirall facturava 137 milions d'euros (8.200 milions de pessetes actualitzades amb l'IPC acumulat) i el 2021, el seu últim any complet, la companyia va ingressar 827 milions d'euros.

Pujada a la borsa tot i les pèrdues

Segons les dades publicades aquest dilluns, la farmacèutica va tancar l'últim exercici amb unes pèrdues de 41 milions d'euros. Aquests números vermells es van deure sobretot a l'actualització del valor comptable de diversos actius de la companyia, en especial el Seysara (un medicament contra l'acne), que va generar unes pèrdues de 69 milions. Aquest aflorament, però, no ha sigut una sorpresa, perquè ja es va comunicar el novembre passat. Això pot explicar que aquest dilluns la borsa no només no hagi rebut malament tant els resultats del 2021 com el relleu al capdavant del grup, sinó que hi hagi reaccionat amb entusiasme. Les accions han pujat més d'un 8%.

Almirall ha viscut històricament una evolució erràtica a la borsa. Avui dia les accions valen menys que el 2007, quan l'empresa va debutar als parquets. Amb tot, Jorge Gallardo marxarà amb la companyia instal·lada a l'Íbex-35, on només hi ha tres farmacèutiques més.

El patriarca deixa enrere moments polèmics, com quan ell i el seu germà Antonio (entre els dos tenen més de la meitat de l'accionariat d'Almirall) van regularitzar 113 milions d'euros durant l'amnistia fiscal tot i haver proclamat públicament que havien pagat "tots els impostos, a nivell personal i d’empresa, a Catalunya: ni a Andorra, ni enlloc". O quan el 2015, poc abans d'unes eleccions catalanes, va enviar un vídeo als seus dos milers de treballadors alertant-los de "les possibles conseqüències" que podien derivar-se "del resultat". Tot i això, després de l'1 d'Octubre la seu social es va mantenir a Catalunya.

stats