INDÚSTRIA
Economia 24/01/2014

Alstom abaixa un 25% els salaris a Santa Perpètua

L'empresa dóna per acabada la negociació i aplicarà el conveni provincial als empleats

Xavier Alegret
2 min
Alstom abaixa un 25% els salaris a Santa Perpètua

Barcelona.La direcció d'Alstom i els sindicats no van aconseguir arribar ahir a un acord pel nou conveni col·lectiu de la fàbrica de Santa Perpètua i, com que l'empresa havia posat ahir com a data límit per aconseguir-ho, dóna per trencades les negociacions i començarà a aplicar el conveni sectorial de la província de Barcelona. Aquest canvi implicarà una caiguda dels salaris dels treballadors de la planta vallesana del 25%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El conveni d'Alstom va perdre la vigència divendres passat i l'empresa, tot i que podia haver començat a aplicar el conveni provincial, va donar una setmana més a la negociació. Ahir, però, les posicions de la direcció i dels representants dels treballadors, que durant tota la negociació han estat molt allunyades, no es van trobar. Segons fonts sindicals, que insisteixen a continuar negociant el nou conveni, l'empresa gairebé no va millorar la seva proposta i no va canviar res substancial. La proposta inclou un descens dels sous entre un 10% i un 12%, un increment de la jornada anual, de 1.680 a 1.750 hores, i més i "dures" mesures de flexibilitat. Les mateixes fonts van criticar que la companyia ha ignorat la seva principal reivindicació: que els sacrificis comportessin el compromís de noves comandes. Al juliol Santa Perpètua ja va perdre l'oportunitat de rebre una comanda de 69 trens -d'un model dissenyat a Catalunya- per al metro de Riad, a l'Aràbia Saudita.

Fonts pròximes a l'empresa van acusar els representants sindicals d'"inamovibles" respecte a la baixada salarial. Per als sindicats, la retallada de sous proposada per l'empresa era en realitat superior al 12%. Amb el canvi de conveni, els salaris cauran un 25%, però abans d'aplicar-la, l'empresa vol explicar als empleats la rebaixa de sous. En qualsevol cas, en pocs dies ja aplicarà el conveni provincial.

Gas Gas i Ossa es fusionen

La indústria va tenir ahir una bona notícia, i en un sector que ha patit la crisi amb molta duresa. Els fabricants de motocicletes de muntanya catalans Gas Gas i Ossa, tots dos gironins, van anunciar la seva fusió. L'objectiu és tenir més múscul per competir amb els gegants japonesos, tot i que les dues marques continuaran coexistint. Com van explicar en un comunicat, Ossa traslladarà a la planta de Gas Gas de Salt la producció de les seves motos i la seva plantilla, que no es reduirà. Gas Gas vol rellançar la marca Ossa tant en trial com a la carretera i ja prepara el llançament de la primera moto de carrer per als pròxims anys.

stats