Economia 02/05/2019

Amancio Ortega cobra 813 M€ pels dividends d'Inditex en només mig any

El fundador de la firma tèxtil cobrarà 1.626 milions d'euros per aquest concepte aquest any

Europa Press
2 min
Amancio Ortega, fundador d’Inditex, en una imatge d’arxiu amb la seva filla, Marta Ortega, en un concurs d’hípica.

MadridEl fundador i primer accionista d'Inditex, Amancio Ortega, ha ingressat aquest dijous un total de 813 milions d'euros per la primera retribució de l'any que abonarà Inditex als seus accionistes, la qual cosa suposa la meitat del que cobrarà el 2019 en dividends de la signatura gallega. En total, la companyia pagarà aquest any als seus accionistes en concepte de dividend més de 2.742 milions d'euros, davant als 2.335 milions d'euros que va abonar l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, Ortega rebrà aquest any 1.626,2 milions d'euros en concepte de dividends de la companyia, per sobre dels 1.386 milions que va percebre per aquest concepte en l'exercici anterior. En els 1.626,2 milions d'euros que ingressarà Ortega enguany s'hi inclouen, a més del dividend ordinari, el dividend extraordinari d'un euro per acció a repartir en tres anys que la firma tèxtil proposarà a la junta d'accionistes.

D'aquesta manera, el consell d'administració plantejarà a la junta, que se celebrarà al juliol, una nova política de dividends. A partir d'aleshores, el dividend d'Inditex suposarà un percentatge del 60% del benefici el grup -enfront del 50% actual-, i, a més, es distribuirà com a dividend extraordinari un total d'un euro per acció a percebre entre els anys 2019, 2020 i 2021.

El primer efecte d'aquesta política és un increment del dividend del 17% per a aquest any, que suposa repartir 0,88 euros per acció. El primer pagament de 0,44 euros es farà aquest dijous i el segon pagament per la mateixa quantitat el 4 de novembre.

Amancio Ortega és el primer accionista del gegant tèxtil, amb una participació del 59%, equivalent a un paquet de 1.848 milions d'accions. Per la seva banda, la seva filla Sandra Ortega, que controla el 5% de la firma gallega, cobrarà aquest any més de 138 milions d'euros en dividends d'Inditex, la meitat també aquest dijous, davant els 118 milions que va percebre l'any anterior.

Inversions immobiliàries

El fundador d'Inditex inverteix part dels dividends que rep de la companyia tèxtil en el sector immobiliari a través de la seva firma d'inversió Pontegadea Immobiliària. Ortega controla la immobiliària espanyola més gran, centrada en la compravenda i lloguer de grans edificis, amb una cartera d'actius immobiliaris integrada fonamentalment per edificis d'oficines no residencials, situats al centre de grans ciutats a Espanya, el Regne Unit, els Estats Units i Àsia.

Així, el valor raonable del conjunt de la cartera immobiliària del grup va ascendir a 8.759.000 d'euros, segons es recull en els comptes anuals del 2017. Després de mesos de negociacions, el fundador d'Inditex va tancar a finals de març la compra de part de la seu central d'Amazon a Seattle en una operació valorada en 740 milions de dòlars (658 milions d'euros). Es tracta de la seva compra més gran als Estats Units i la segona més gran de la seva història.

stats