Energia

Els analistes dubten que Brussel·les accepti el topall de 30 €/MWh al gas

La ministra Teresa Ribera es mostra optimista i espera que la CE doni suport a la proposta

2 min
La ministra Ribera durant la clausura de les jornades REACT a Barcelona.

Els analistes financers no veuen del tot clara la proposta d'Espanya i Portugal de posar un topall de 30 €/MWh al gas que s'utilitza per generar electricitat amb la finalitat de rebaixar el preu de la llum. "No és 100% segur per a nosaltres que la UE aprovi un límit tan baix", asseguren des del Banco Santander. Pel que fa a JP Morgan, els seus analistes expliquen que "és poc probable que la proposta sigui acceptada per la CE". Per la seva banda, JB Capital Markets diu que no hauria de sorprendre "veure finalment un límit més alt i amb una duració més curta".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però, tot i els dubtes, aquests diferents analistes coincideixen en assenyalar que, si finalment tira endavant la mesura, el preu de l'electricitat en el mercat majorista es reduiria sensiblement, a un terç del seu preu actual, que és al voltant dels 225 €/MWh. Així, el Santander indica que el preu podria oscil·lar entre els 70 i els 90 €/MWh. Per a JP Morgan es podria situar al voltant dels 90 euros, el mateix preu que apunta JB Capital Markets, mentre que Mediobanca indica que se situaria entre 85 i 90 €/MWh.

Però, a banda del preu i de la posició que adopti la Comissió Europea, els analistes expressen altres dubtes. Per exemple, la llum seria molt més barata a la península Ibèrica que a la resta de la Unió Europea, cosa que es convertiria en un avantatge competitiu per a les indústries espanyoles i portugueses. Això podria ser "un suposat avantatge competitiu deslleial", apunta JP Morgan, mentre que el Santander indica que es podria arribar a considerar una "ajuda estatal", prohibida per les autoritats comunitàries.

A més d'aquests factors, segons el Santander, el topall en el preu del gas per als cicles combinats de gas generaria un important dèficit, ja que actualment el preu del gas se situa en uns 118 €/MWh. Per tant, s'hauria de compensar les empreses generadores, cosa que generaria un dèficit de tarifa pel cap baix de 6.000 milions d'euros.

Optimisme de Ribera

Per la seva banda, la vicepresidenta quarta del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que aquest divendres estava a Barcelona, s'ha mostrat confiada que la proposta de topall temporal del gas a 30 €/MWh és "solvent" i "compatible amb els requisits" del Consell Europeu. "Soc positiva i optimista; hi pot haver canvis [...] però no se separaran gaire del que s'està discutint", ha dit Ribera a les jornades Barcelona React. La ministra veu "realista" l'aplicació immediata de la mesura, en un termini de "3 o 4 setmanes".

stats