Economia 30/08/2016

Apple alerta que la decisió de Brussel·les tindrà un impacte en la inversió europea

El conseller delegat de la companyia avisa que la sanció podria espantar altres empreses amb negocis al continent

Europa Press
2 min
Logotip d'Apple. Font: Reuters

CalifòrniaApple ha anunciat aquest dimarts que apel·larà la decisió de la Comissió Europea que obliga la companyia a retornar 13.000 milions13.000 milions d'euros pels beneficis fiscals que va rebre a Irlanda. El conseller delegat de l'empresa, Tim Cook, ha comunicat en una carta oberta als seus clients europeus que aquesta sanció tindrà un efecte "profund i perjudicial" en les seves inversions i creació d'ocupació a Europa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, Cook adverteix que, malgrat que la decisió de Brussel·les se centra en Apple, podria tenir un efecte encara més perjudicial en les inversions d'altres empreses a Europa. El conseller delegat considera que si es portés a la pràctica la teoria de la Comissió, totes les empreses d'Irlanda i la resta d'Europa correrien el risc d'estar "sotmeses al pagament d'impostos dictats per lleis que no existeixen".

El primer directiu d'Apple ha reiterat que l'empresa "compleix amb la llei i paga tots els impostos", tant a Irlanda com a la resta de països on opera. Tot i així, l'empresari es mostra confiat que la decisió de Brussel·les "quedarà sense efectes" i ha reforçat el seu compromís amb Irlanda, on Apple té intenció de seguir creixent i invertint.

La carta recorda simbòlicament el desembarcament de la companyia a Europa fa 36 anys amb l'obertura d'una seu a la ciutat irlandesa de Cork el 1980 i defensa que les autoritats tributàries del país han assessorat el compliment de les seves obligacions fiscals en tot moment.

La companyia de la poma presumeix de ser "el contribuent fiscal més important" a Irlanda, als Estats Units i al món i ha denunciat que la decisió de Brussel·les és una campanya per "reescriure la seva història a Europa". Per, Apple les investigacions de la CE no tenen cap fonament i suposen un atac contra el sistema internacional en matèria tributària. "Mai donem ni rebem cap tipus de tracte especial", ha afegit el conseller delegat.

Segons Cook, en el fons el cas de la Comissió no té a veure amb "quants diners paga Apple en impostos, sinó sobre quin govern és el que recapta aquests diners". Actualment la companyia compta amb uns 6.000 treballadors a Irlanda i contribueix de manera directa i indirecta a mantenir uns 1,5 milions de llocs de feina a Europa.

stats