Economia 20/05/2020

Aragonès, sobre el tancament de Nissan: "És difícil, però el Govern no abaixa els braços"

Els treballadors mantenen la vaga després que la reunió amb la direcció acabi sense acord

Leandre Ibar Penaba
2 min
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en una roda de premsa davant de la planta de Seat, a Martorell, aquest dimarts.

BarcelonaLa setmana passada diversos consellers de la Generalitat insistien que la decisió de tancar les plantes de Catalunya de Nissan no estava pressa i que s'havia d'esperar al dia 28 de maig, quan la companyia japonesa anunciarà quin serà el futur d'aquestes fàbriques. Aquest dimecres el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha mostrat un to més pessimista després de fer una visita a Seat, l'altra automobilística amb presència a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Sabem que és difícil i complex, però no abaixem els braços", ha manifestat el vicepresident del Govern. La Generalitat, ha afegit, treballarà per "mantenir tota la producció [de l'empresa] que sigui possible a Catalunya".

El responsable d'Economia de la Generalitat ha recordat que l'administració catalana ja va donar suport al grup avançant "una part del finançament" de la planta de pintures que l'empresa té a la Zona Franca de Barcelona. "Estem a disposició del comitè d'empresa i de la companyia per ajudar en aquesta situació de dificultat", ha dit Aragonès.

De nou, però, el vicepresident ha insistit que "la decisió no està presa" per part de la multinacional, i que la Generalitat no ha de "tirar la tovallola en cap moment" malgrat ser "conscient que hi ha dificultats". "Catalunya necessita que les plantes de Nissan es mantinguin a Catalunya", ha afegit el conseller.

El grup japonès Nissan, que arrossega problemes financers des de fa anys, està en un procés de reestructuració que podria comportar el tancament de diverses de les seves fàbriques europees, inclosos els centres de producció que té a Barcelona. És per això que els empleats d'aquestes plantes catalanes estan en vaga indefinida des del 4 de maig passat.

Una mobilització que continuarà després que la reunió entre la direcció de la companyia nipona i els representants dels treballadors que s'ha celebrat aquest dimecres al departament de Treball hagi acabat sense acord, ha informat l'ACN. El comitè d'empresa ha criticat que no hi assistissin els màxims directius de Nissan Motor Ibérica, Genís Alonso i Gemma Nespral, i ha lamentat que l'empresa no aportés "res de nou" i reiterés que no poden assegurar els volums de producció actuals ni els llocs de treball. "Ara la certesa que el nostre futur està en l'aire ens fa augmentar les exigències", apunten els representants dels treballadors.

Els treballadors, a més, han reclamat més suport de l'administració. Aragonès ja ha respost que dona suport "al conjunt del sector de l'automoció del país, a totes les empreses". Així mateix, ha indicat que "cal escoltar el neguit dels treballadors" que han aturat la feina per protestar.

Nissan manté una aliança empresarial amb la també japonesa Mitsubishi i amb la francesa Renault. La direcció de les tres companyies presentarà un nou pla d'acció el 27 de maig, mentre que l'endemà es coneixerà el futur de les fàbriques del grup a Catalunya.

stats