Economia 06/05/2019

Arrenca el judici pels suïcidis a France Télécom

Per primera vegada la justícia francesa haurà de dictar sentència sobre un cas d’assetjament psicològic o mòbing laboral de grans magnituds

Alícia Sans
1 min
Arrenca  el judici pels suïcidis a France Télécom

ParísPer primera vegada la justícia francesa haurà de dictar sentència sobre un cas d’assetjament psicològic o mòbing laboral de grans magnituds. Dilluns es va obrir el judici a França per l’onada de suïcidis que hi va haver a France Télécom, actualment Orange, a finals dels anys 2000. L’expresident del grup, Didier Lombard, i sis alts càrrecs més han de comparèixer davant del tribunal correccional de París acusats d’haver posat en marxa una política de gestió insidiosa entre el 2007 i el 2010.

L’objectiu? Dur a terme una reducció de plantilla de 22.000 treballadors, però amb la condició que fossin ells els que decidissin marxar per voluntat pròpia. L’estratègia hauria consistit a imposar a certs assalariats trasllats geogràfics, canvis de funcions, pressions, missions poc valorades per desmotivar-los o bé, al contrari, objectius inassolibles. És a dir, que el dia a dia se’ls fes tan insuportable que acabessin plegant. Segons diversos mitjans francesos, Lombard hauria pronunciat aquesta frase en una reunió d’alts càrrecs el 2006: “Procediré als acomiadaments d’una manera o altra, per la finestra o per la porta”. Familiars d’alguna de les víctimes asseguren que el salari d’alguns responsables estava parcialment lligat al nombre de dimissions que obtenia.

Aquesta volguda gestió empresarial hauria sigut el detonant de l’onada de suïcidis. En total, 39 víctimes consten en el dossier d’aquest cas. Dinou es van suïcidar entre el 2007 i el 2010, dotze més ho van intentar i la resta van patir depressió o se’ls va donar la baixa laboral. Els sindicats asseguren, però, que 35 treballadors es van suïcidar en només un any, entre el 2008 i el 2009.

stats