Biotecnologia
Economia 28/09/2021

Asabys invertirà fins a 3 M€ en un 'spin-off' per repensar el disseny de fàrmacs

El fons especialitzat en biotecnologia acorda un préstec participatiu amb Nuage Therapeutics

2 min
L'equip de Nuage Therapeutics amb la sòcia fundadora d'Asabys, Clara Campàs.

BarcelonaDe la mateixa manera que una gota d'aigua canvia de forma quan es condensa en un vidre, les proteïnes que poden tenir un paper clau en una malaltia greu també passen per un procés similar. De manera simplificada, aquesta és una de les descobertes de l'equip de Xavier Salvatella, un dels investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona que hi ha al darrere de Nuage Therapeutics. El fons especialitzat en ciències de la salut Asabys Partners ha acordat un préstec participatiu amb aquest spin-off científic a través del qual podrà invertir fins a tres milions d'euros en finançar les primeres etapes de la companyia. Tant l'equip fundador (que completen els investigadors Mateusz Biesaga i Denes Hnisz) com la gestora estan en converses amb altres vehicles inversors perquè completin aquesta ampliació de capital.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Nuage Therapeutics es dedica a un fenomen molt recent, però que promet ser "revolucionari" per al sector farmacèutic. La companyia ha desenvolupat una metodologia que permet canviar la manera com es descobreixen nous fàrmacs per aconseguir medicaments més efectius per a patologies fins ara difícils de tractar. Les gotes de l'exemple serien el que s'anomena condensats biomoleculars, un tipus d'organització per la qual les cèl·lules se situen de manera més "desordenada". Aquesta mateixa agrupació de proteïnes és el que permet a Nuage Therapeutics aconseguir atacar-les de manera més directa que amb el procés habitual pel qual es tracten de manera individual.

L'objectiu de l'empresa, però, no és vendre aquesta metodologia a les farmacèutiques, sinó desenvolupar els seus propis fàrmacs gràcies a aquest replantejament. "Hem començat amb una proteïna implicada en l'estat avançat del càncer de pròstata. Quan ja no es pot fer més radioteràpia, es tracta amb fàrmacs, però normalment arriba un moment en què els pacients deixen de respondre", explica Salvatella. De moment, el procés de Nuage Therapeutics per dissenyar un fàrmac que millori els actuals està en un estadi inicial, però ja han començat a identificar les molècules amb més potencial.

Nou vehicle per al 2022

La sòcia fundadora d'Asabys, Clara Campàs, recorda que aquesta és la dotzena inversió del seu vehicle i no descarta que sigui l'última. "És un bon número, ens podríem quedar amb aquestes, però només portem tres anys amb aquest fons i no tenim cap pressa per tancar-lo", apunta. Per la seva estratègia d'inversió, la gestora no desinverteix en les seves participades fins que hi ha una compra per part d'una empresa més gran o una sortida a borsa. Tot i així, Campàs confirma que Asabys ja pensa en aixecar un nou vehicle "substancialment més gran" de cara al 2022.

stats