Economia 10/02/2022

Associacions de taxistes protesten a Barcelona per l'expedient obert per Competència

Les organitzacions acusen l'ACCO de voler-los "emmordassar" i de defensar els interessos d'Uber

ARA
3 min
Cues de taxis en la marxa lenta d'aquest dijous pel centre de Barcelona.

BarcelonaL'agrupació de taxistes Élite Taxi ha iniciat aquest dijous al matí una marxa lenta de vehicles pels carrers de Barcelona en protesta per l'expendient sancionador obert per l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La manifestació ha començat a la plaça Espanya i al carrer Tarragona de la capital catalana i acabarà a l'Arc de Triomf, tot passant pels carrers Balmes, Fontanella, Via Laietana i Marquès d'Argentera. A la marxa també hi participen representants dels taxistes de Madrid. Després de la mobilització, els taxistes aniran fins al Parlament de Catalunya, on els dirigents de les associacions s'han reunit informalment amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, als passadissos de la Cambra.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, conversa amb representants d'Élite Taxi aquest dijous als passadissos del Parlament.

El portaveu d'Élite Taxi, Tito Álvarez, ha criticat la decisió de l'ACCO d'obrir un expedient sancionador contra la seva entitat i contra una altra agrupació de taxistes, Taxi Project 2.0, després de rebre una denúncia de la plataforma nord-americana de vehicles amb conductor Uber. Segons Álvarez, l'objectiu d'Uber i de l'ACCO és limitar la llibertat d'expressió dels taxistes. "Ens volen emmordassar", ha sentenciat en declaracions a la premsa.

Élite Taxi ha enviat una carta als parlamentaris per explicar-los el que l'organització considera un atac a la llibertat d'expressió i per evitar que els polítics "es posin de perfil". "Això és un tema molt delicat, sobretot a Catalunya, on a representants com els Jordis [Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, expresidents d'Òmnium Cultural i l'ANC, respectivament] els han posat a la presó per dir el que pensen", ha dit Álvarez.

El 21 de gener passat, l'ACCO va informar de l'obertura de l'expedient contra les dues entitats al constatar que les accions dutes a termes contra Uber i denunciades per l'empresa nord-americana podrien "constituir una conducta anticompetitiva prohibida que inclouria actes de boicot i pràctiques agressives i de denigració". L'obertura de l'expedient només suposa l'inici d'una investigació, en cap cas imposa d'entrada una sanció. No obstant això, els equips legals d'Élite calculen que si finalment l'ACCO considerés vàlida la denúncia d'Uber, Élite Taxi i Taxi Project 2.0 podrien rebre multes de fins a dos milions d'euros.

Sobre l'autoritat competencial, el líder d'Élite Taxi ha criticat que l'ACCO pugui "ser jutge i botxí" alhora i, a més, també sigui "part" implicada, ja que a parer seu sempre s'ha posat a favor de les plataformes de VTC i en contra dels taxistes. "Sembla que Competència sigui Uber; diuen i volen el mateix", ha assegurat. A més, el dirigent d'Élite Taxi ha insistit que està demostrat que Uber va imposar "cobraments abusius" a clients en "més de 10.500 serveis".

Indignació pels serveis a l'aeroport

Álvarez ha assegurat que la protesta d'aquest dijous és únicament pel tema de l'expedient competencial, però el sector també critica la decisió d'Aena d'adjudicar un concurs a Uber per operar aparcaments de vehicles als aeroports de Barcelona, Madrid i Màlaga. La multinacional californiana tindrà 26 punts d'aparcament per recollir usuaris repartits en les dues terminals del Prat, tot i que de moment els ocuparan taxis que treballen per a la plataforma, segons va anunciar aquest dimecres la mateixa companyia.

La lluita pels clients als aeroports és un dels punts calents de les reivindicacions dels taxistes contra les plataformes de VTC com Uber o com l'espanyola Cabify, però no l'únic. De fet, el sector del taxi també va criticar que el mes d'abril passat Uber pogués operar amb preus tancats a Barcelona.

stats