Catalunya ja supera el mig milió d'aturats

El gener acaba amb 10.470 persones desocupades més, la majoria professionals del sector dels serveis

4 min

La primera fotografia laboral de l'any no porta bones notícies. A Catalunya ja hi ha altre cop més de mig milió d'aturats, un llindar que es va superar un mes de gener el 2010 a causa de la crisi financera i que va costar sis anys a deixar enrere. El gener ha afegit 10.470 persones a la llista de l'atur a Catalunya i ja són 508.081. Això suposa un 2,1% més de treballadors sense feina que al desembre, una taxa de creixement un pèl inferior a la del mes passat però significativament superior als ritmes de creixement registrats durant la tardor. En comparació amb fa un any hi ha 114.399 aturats més, i aquest increment (del 29%) és el més important des de l'estiu.

Segons les dades que ha publicat aquest dimarts el ministeri de Treball i Economia Social, Catalunya és la segona comunitat de l'Estat on més creix l'atur d'un mes a un altre, només la supera Andalusia. En el rànquing de demarcacions, Barcelona també ocupa el segon lloc, aquest cop per darrere de Madrid.

A l'altra costat de la balança, la de creació d'ocupació, la situació no és millor: Catalunya ha perdut en un any 72.759 afiliats a la Seguretat Social. És a dir, els 3,3 milions registrats al gener són un 2,1% menys que fa un any. En aquest cas és la quarta comunitat on més cau l'ocupació, per darrere de les Illes Canàries, les Balears i Madrid. La caiguda de l'afiliació també és mensual. Del desembre del 2020 al gener del 2021 hi ha 36.770 catalans menys afiliats a la Seguretat Social, un 1% menys.

Per a Josep Lladós, economista i professor a la UOC, aquestes dades tan dolentes s'expliquen sobretot per les restriccions a la mobilitat, el tancament perimetral i la limitació d'horaris d'alguns establiments, així com per l'enduriment de mesures per prevenir la pandèmia arreu d'Europa. "A Catalunya tenim moltes activitats vinculades a la mobilitat de mercaderies i persones –explica–. També som molt sensibles als mercats exteriors, i aquests mercats van endurir els confinaments i van prendre mesures més restrictives al desembre", afegeix. "A això s'hi suma la falta de turisme i la mala època per a la restauració, l'hostaleria i la cultura", apunta.

Segons el professor d'economia, malgrat no estar "ni de bon tros" on érem fa nou mesos, les dades en conjunt indiquen que la recuperació del mercat laboral s'alenteix. Les úniques bones notícies, assegura, són que la taxa d'activitat es manté ("La gent continua buscant feina, però, com que no en troba, la taxa d'atur baixa més lentament") i que les dades de contractació creixen. Això sí, només fora de Barcelona.

En el conjunt de l'Estat la situació no és gaire diferent. A Espanya, la xifra de desocupats ha crescut en 76.216 persones, és a dir, hi ha un 1,9% més d'atur que al desembre i un 21,8% més que el gener de fa un any. En total hi ha 3,96 milions d'aturats a Espanya, una xifra que s'acosta perillosament al llindar dels 4 milions. Amb tot, el ministeri de Treball argumenta que és habitual que l'atur creixi al gener perquè s'acaba la campanya de Nadal (així ho indica el fet que no hi hagi registrat cap descens en tota la sèrie històrica) i que en el cas concret del 2021 és el quart mes de gener amb menys increment de l'atur des del 2008.

Cal tenir en compte, però, que aquesta radiografia no inclou els treballadors que estan temporalment sense feina o que treballen però amb horari reduït com a conseqüència d'un ERTO. Segons dades publicades pel ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, actualment hi ha prop de 739.000 persones en aquesta situació a Espanya, més de 35.000 més que al desembre, i a Catalunya 171.139. De fet, Espanya rebrà aquest dimarts 1.030 milions d'euros més en préstecs del fons europeu per finançar les mesures per mantenir l'ocupació, com són els ERTO i els ajuts a autònoms. Aquesta quantitat se suma als 10.000 milions que es van rebre entre l'octubre i el novembre.

Així i tot, el govern espanyol troba elements positius en la radiografia laboral del mes de gener. Segons el secretari d’estat d’Ocupació i Economia Social, Joaquín Pérez Rey, cal contextualitzar les dades i veure com, en un entorn de greu crisi sanitària, l’evolució de l’atur és “mesurat”. “Tot i que la caiguda del PIB del 2020 ha sigut la més abrupta en temps de pau, l’ocupació s’ha mantingut i l’atur no ha tingut la magnitud de crisis anteriors”, ha assegurat Pérez Rey.

L'atur juvenil català creix un 45,5%

Enric Vinaixa, director general de Relacionals Laborals de la Generalitat, ha fet un resum totalment diferent. Ha remarcat que és l'augment d'atur més pronunciat pel primer mes de l'any des del 2013 i que en el cas dels joves és un 45,4% superior al de fa un any. A més, segons ha dit, tot fa pensar que, mentre duri la pandèmia i les restriccions per controlar-la, la situació es mantindrà en nivells similars "almenys en aquest primer trimestre de l'any".

Els sindicats han lamentat també que siguin els joves i les persones immigrants les més castigades per la desocupació en aquest primer mes del 2021. "L'evolució de l'ocupació mostra fins a quin punt la precarietat ens fa més vulnerables davant els canvis de cicle", indica CCOO en un comunitat. "La preeminència de sectors intensius en mà d'obra, l'alta rotació laboral i estacionalitat i els baixos salaris són un element de feblesa del nostre model productiu", afirma.

I la preocupació s'ha estès també a les patronals. A la CEOE, pel fet que l'atur hagi crescut en 78.000 persones al sector dels serveis, on hi ha una incidència més alta d'ERTOs. "La cruesa de la situació és clara si tenim en compte que la xifra de desocupació supera els 4 milions i mig si comptem les persones excloses de les llistes oficials", ha dit el seu president, Antonio Garamendi. Des de Foment del Treball afirmen, en aquesta línia, que les xifres d'atur "exigeixen decisions urgents" dels governs en termes d'ajudes directes, exoneracions d'impostos i cotitzacions, així com reformes normatives.

Situació laboral a Catalunya

L'actualització de les dades del gener permet perfilar la situació del mercat laboral català. Per exemple, se'n pot extreure que el 54% de les persones desocupades són dones i que el sector amb més atur, amb molta diferència, és el dels serveis. Aquesta tendència és habitual, però si l'any passat a aquestes altures aquesta branca d'activitat concentrava 287.000 aturats, ara n'hi ha 374.500. De fet, dels més de 10.000 nous aturats al Principat d'aquest mes de gener, el 85% són del sector dels serveis.

stats