Economia 22/10/2015

La paradoxa de Rajoy: tanca la legislatura amb menys aturats, però menys gent amb feina

L'atur baixa amb l'impuls dels mesos d'estiu i l'ocupació es dispara només amb l'oxigen de les feines temporals

Elena Freixa
4 min
aturats

BarcelonaMariano Rajoy és a punt de tancar la seva legislatura amb una paradoxa: durant la seva legislatura s'ha reduit en 436.500 el nombre d'aturats fins a deixar-lo per sota de la barrera psicològica dels 5 milions (al tancament del tercer trimestre hi havia 4,85 milions d'aturats) però, al mateix temps, deixa una Espanya amb 100.000 persones menys treballant.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest balanç negatiu de persones ocupades és un dels punts preocupants en la lenta recuperació que afronta l'economia espanyola. La situació es repeteix a Catalunya, on en els últims quatre exercicis l'atur s'ha reduït en 144.500 persones però, simultàniament, també hi ha 100.000 persones menys amb feina. La clau d'aquest desfasament és la pèrdua de població activa que pateix el mercat de treball espanyol, sigui per l'èxode laboral (joves que marxen a l'estranger a buscar-se la vida) o perquè ha baixat el nombre de treballadors que cerquen feina.

Les dades del tercer trimestre (juliol-setembre) de l'Enquesta de Població Activa publicades aquest dijous reflecteixen la bonança que acostuma a imperar al mercat laboral en aquesta època de l'any. L'atur es va reduir en quasi 300.000 persones a tot l'Estat (de les quals, 66.660 van ser a Catalunya) i la xifra total de desocupats va quedar en 4,8 milions, la xifra més baixa dels últims quatre anys.

La taxa d'atur va caure fins al 21,2%, un punt menys que fa un any i el nivell més baix des del segon trimestre del 2011. En el cas de Catalunya, la taxa d'atur es va reduir encara més, fins al 17,5%, i el total d'aturats es va situar en 659.600 persones sense feina.

En termes interanuals, és a dir, comparant les dades amb les de fa un any, Catalunya ha reduït l'atur en 66.000 persones (curiosament, la mateixa reducció registrada en l'últim trimestre), que equival a un 9% menys de desocupats, mentre que a Espanya la baixada és superior al 10%, amb 576.000 aturats menys que el setembre del 2014.

Un creixement basat en la precarietat

La creació d'ocupació va ser un factor decisiu entre els mesos de juliol i setembre, una època de l'any de forta contractació sobretot als serveis. A Catalunya va ser on més llocs de treball es van generar, un total de 35.800, i el nombre de persones ocupades es va situar en 3,1 milions, mentre que a Espanya també hi va haver bones notícies des del punt de vista de l'ocupació, amb 182.000 llocs de treball creats en un trimestre, l'increment més fort dels últims nou anys.

Si es mira l'evolució de l'últim any, la força creadora d'ocupació a Catalunya ha estat molt menor que al total d'Espanya en termes relatius. Mentre a tot l'Estat l'ocupació ha crescut a un ritme del 3% al Principat ho ha fet a l'1%.

L'altra nota preocupant és que el creixement de l'ocupació se sustenta només en l'impuls de la contractació temporal, mentre cau la indefinida. A Catalunya, els assalariats eventuals han crescut en 60.000 mentre s'han destruït 23.000 llocs de treball indefinits respecte al setembre del 2014. El sector serveis ha estat motor de la nova feina, amb 22.600 nous ocupats en un any, mentre la indústria n'ha guanyat 12.600.

La professora d'Esade Àngels Valls ha posat el focus en la temporalitat com un senyal d'alerta que envia el mercat de treball: "La sensació que ens deixa l'EPA és que es consolida la baixa qualitat de l'ocupació", ha defensat. Valls també ha subratllat un altre fet preocupant que és la pèrdua de població activa, de 30.800 persones a Catalunya i més de 100.000 a tot l'Estat. Que caiguin els actius i creixi l'ocupació accelera la caiguda de la taxa d'atur però pot amagar fenòmens no desitjats al mercat laboral com gent que es va quedant enrere i ja no busca activament feina o bé marxa.

El debat sobre la precarietat de les feines

L'altra variable de les noves feines, el sou, preocupa també els experts quan apropen la lupa sobre el mercat laboral espanyol. "Segueix sense mostrar una recuperació prou rotunda com per corregir els punts febles que té; fa falta feina de més qualitat i millor remunerada", ha analitzat aquest dijous el portal especialitzat en cerca de feina Infojobs.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha posat el focus en la creació d'ocupació neta que s'ha produït a Catalunya al llarg de darrer any i ha parlat de tendència "sòlida i sostinguda". "Les dades d'assalariats amb contractes indefinits, temporals, a temps parcial o complet indiquen que s'està millorant la qualitat del mercat de treball", ha afegit.

EL FEBRER DEIXA 3.359 ATURATS MÉS
 Les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) fa anys que estan ben plenes, però al febrer l'atur registrat va marcar un nou rècord amb 665.176 persones més, després de pujar en 3.359 persones respecte al gener. Al País Valencià l'atur va pujar en 6.937 persones al febrer mentre que a les Illes Balears va caure en 1.562 persones.

Els joves no noten la millora

Els joves menors de 25 anys a l'atur amb prou feines van notar la millora laboral del tercer trimestre. En aquesta franja d'edat, el nombre de desocupats va baixar en 500 persones al conjunt d'Espanya, una baixada ínfima que no arriba ni al 0,1%.

Els treballadors més novells tenen una taxa d'atur del 46% a Espanya, 2,6 punts percentuals menys que fa un trimestre. Aquesta disminució més forta de la taxa es deu a la caiguda de la població activa en aquesta franja d'edat, que pot amagar l'èxode de treballadors a l'exterior en aquestes edats o un allargament dels estudis davant l'expectativa baixa encara de trobar feina. En total, hi ha més de 766.000 menors de 25 anys a l'atur, segons l'enquesta de l'EPA.

1,5 milions de llars en estat crític

Les llars on tots els membres estan a l'atur superen el milió i mig a tot l'Estat. La xifra es va reduir en 84.600 llars entre el juliol i el setembre, un 5% menys que en el trimestre anterior. Aquest any, les llars en aquesta situació crítica s'han reduït un 12% (-216.500).

En canvi, les llars on tots els integrants estan ocupats van créixer en 172.400 en aquest període, un 1,8% més, i en total voregen els 9,5 milions a tot Espanya. L'increment respecte al setembre de l'any passat és del 4,3%.

stats