Economia 30/10/2019

L'Audiència Nacional imputa FCC per presumpta corrupció a Panamà

Un jutge implica l'empresa en el pagament de 82 milions en comissions per obtenir adjudicacions

Efe
1 min
Carlos Slim ha apostat pel projecte de La Caixa amb la compra d'accions de Criteria. A la foto, durant una conferència a Honduras.

BarcelonaUn jutge de l'Audiència Nacional ha imputat aquest dimecres la constructora FCC per presumpta corrupció en transaccions internacionals i blanqueig de capitals entre els anys 2009 i 2015. L'organisme judicial fa referència al pagament de 82 milions en comissions per aconseguir l'adjudicació del contracte de construcció de dues línies de metro i la Ciutat de la Salut de Panamà.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la interlocutòria feta públic aquest dimecres, s'acusa tres filials de la companyia (FCC Construcción, FCC Construcción Centroamérica i Construcciones Hospitalarias) de participar en un consorci amb la multinacional Odebrecht que hauria sobredimensionat el subministrament necessari d'acer per a tots dos projectes. Segons assenyala el magistrat, els fons resultants s'haurien convertit en presumptes pagaments corruptes mitjançant una "seqüència de societats instrumentals" i un "circuit de comptes bancaris" per acabar abonant "els guanys il·lícits" en pagaments encoberts com comissions comercials, diu, i fins i tot a responsables polítics i empleats públics.

Així, el que s'investiga és la possible execució d'un delicte de blanqueig de capitals, suborn i organització criminal. Tot, després que el 2017 es presentés una querella contra un assessor jurídic d'Odebrecht per haver utilitzat societats pantalla espanyoles per blanquejar diners procedents de suborns abonats per diverses constructores a canvi d'adjudicacions. En aquesta línia, els diners extres de l'acord entre FCC i Odebrecht s'haurien convertit en suborns a funcionaris i polítics panamenys, alguns dels quals ja han declarat com a investigats per delictes de corrupció en transaccions internacionals i blanqueig de capitals.

En concret, per exemple, les empreses presumptament utilitzades com a societats pantalla per a les obres del metro i per a l'hospital són Global Steel i Scees Steel. Els seus administradors ja haurien declarat com a investigats.

stats