Economia 21/03/2022

L'Audiència Nacional multa Endesa amb 15 M€ per la fuita radioactiva d'Ascó del 2007

La central va informar tard i malament de l'arribada de partícules radioactives a l'exterior

2 min
Torre de refrigeració de la central nuclear d'Ascó.

L'Audiència Nacional ha ratificat les quatre multes a Endesa Generación, propietària única de la central nuclear d'Ascó I, per la fuita de partícules radioactives i la mala gestió posterior de l'incident que va patir la central de la Ribera d'Ebre el 2007. Les multes sumen, en total, un import de 15, 3 milions d'euros. La companyia elèctrica ha declinat valorar el cas perquè la sentència, que encara no és ferma, encara no se'ls ha notificat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El 26 de novembre del 2007, durant la parada programada de recàrrega del reactor, una maniobra declarada posteriorment "matussera" pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va emetre partícules radioactives a l'exterior a través del sistema de ventilació. La fuita va arribar al riu Ebre, i algunes partícules fins i tot van arribar a quilòmetres de la central a bord d'un camió.

No obstant això, l'operadora d'Ascó 1, l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), va trigar fins al 4 d'abril del 2018 a comunicar aquesta fuita al CSN. A més, va informar de valors de 235.000 becquerels (la unitat que mesura la carrega radioactiva), però el Consell va concloure que la xifra pujava a 19,5 milions.

Els motius de les sancions

El 2009, el ministeri d'Indústria va multar la propietària de la central per quatre infraccions greus de la llei 25/1964 de seguretat nuclear: 7,5 milions per la fuita i la mala gestió en la descontaminació del personal i el control de la zona afectada; 3 milions per haver informat tard i malament el CSN; 3 milions més per no haver informat amb diligència i precisió l'inspector resident del CSN sobre la contaminació en zona de lliure accés i, finalment, 1,8 milions per haver incomplert el Manual de Protecció Radiològica.

En paral·lel a aquest procediment administratiu, també es va acusar per la via penal tres directius de la nuclear com a presumptes autors d’un delicte contra la seguretat col·lectiva relatiu a l'energia nuclear; un altre contra el medi ambient; un tercer contra els drets dels treballadors, i un quart de falsedat documental. El 2020, l'Audiència de Tarragona va arxivar la causa al no quedar prou acreditats els càrrecs: es va provar la falta de danys personals i al medi ambient.

stats