Economia 08/10/2018

L'Audiència rebaixa la fiança a l'excúpula de CatalunyaCaixa de 9,5 a 2,5 milions d'euros

Ha acceptat la petició de les defenses de Narcís Serra i Adolf Todó

Montse Riart
2 min
Els expresidents de Catalunya Caixa Narcís Serra (dreta) i Adolf Todó (segon per l'esquerra), abans d'entrar al tribunal

BarcelonaQuatre dies després de l'inici del judici pels augments de sou a CatalunyaCaixa durant l'època de Narcís Serra i Adolf Todó al capdavant de l'entitat, l'Audiència de Barcelona ha acceptat una de les peticions que van fer les defenses de l'expresident i l'exdirector general i ha rebaixat de 9,5 milions d'euros a 2,5 milions la fiança requerida a l'excúpula de l'entitat. Aquest dijous Serra i Todó declararan com a acusats en el judici. La fiscalia demana per a ells quatre anys de presó pels augments de sou dels exdirectius aprovats quan l'entitat ja estava en una situació econòmica delicada, i que es van mantenir després que rebés les injeccions de diners del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La resolució de l'Audiència, a la qual ha tingut accés l'ARA, també aixeca la fiança individual de més de 800.000 euros exigida a Todó, després de la retirada de l'acusació que la va plantejar, la Confederació Intersindical de Caixes.

Sense legitimitat

El tribunal fixa la quantitat de la fiança d'acord amb el càlcul que havien fet la fiscalia i l'advocat de l'Estat –que defensa els interessos del FROB–. La fiança de 9,5 milions d'euros establerta inicialment s'havia fet a petició de la CUP. Les defenses de Serra i Todó -exercida pels advocats Pau Molins i Joan Segarra- havia plantejat el primer dia de judici que la formació no tenia legitimitat per demanar cap quantitat als acusats perquè no havia resultat directament perjudicada pels augments de sou que estan en discussió al judici. Els magistrats recorden que el Tribunal Suprem ja ha deixat clar en sentències anteriors que les acusacions populars no poden reclamar responsabilitats civils, com feia la CUP, i per això rebaixen la fiança.

A més, el tribunal afegeix que en aquest cas és un partit qui exerceix l'acusació popular i recorda que les formacions polítiques no són òrgans constitucionals, sinó "ens privats de base associativa". També apunta que ni la fiscalia ni l'advocat de l'Estat van manifestar "cap objecció, al fet que es rebaixés la fiança durant el primer dia de judici.

D'altra banda, l'Audiència tomba la petició de les defenses de no valorar durant el judici l'augment del salari fix acordat el 2010. Els advocats argumentaven que aquest punt no s'havia discutit durant la investigació i que vulnerava el seu dret de defensa.

stats