Unió Europea
Economia Automoció 30/05/2023

Catalunya té menys cotxes per habitant que la resta de l'Estat, Itàlia o Alemanya

Al Principat hi ha 463 vehicles per cada mil catalans i és la comunitat amb menys cotxes per càpita

2 min
Entrada cotxes a Barcelona

Brussel·lesTot i la tradició automobilística, a Catalunya hi ha menys cotxes per cada mil habitants que al conjunt de l'Estat i que a la majoria de països de la Unió Europea, com Itàlia i Alemanya. Segons l'informe publicat aquest dimarts per l'institut d'estadística de la Comissió Europea, l'Eurostat, que recull dades del 2020, Catalunya és la comunitat autònoma amb una proporció més petita de vehicles per a passatgers: 463 per cada mil catalans. La segueixen de ben a prop el País Basc, on només hi ha tres cotxes més per cada miler de persones que al Principat; l'Aragó, que es queda en 469, la Rioja (482) i Andalusia (498).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A l'altra banda, les Illes Balears és on més vehicles hi ha per habitant de l'Estat: 601 per cada miler de ciutadans. Madrid també és una de les comunitats amb més vehicles per persona i arriba als 575. La segueixen Extremadura (579), Galícia (585) i Castella i Lleó (567). Pel que fa a l'evolució de cotxes per habitants a Catalunya, la tendència és lleument descendent: el 2018 la xifra era de 466 i el 2020 de 463.

Més enllà de l'Estat, segons les dades de la Comissió Europea que fan referència al 2020, Catalunya també té menys vehicles d'aquesta mena que, per exemple, altres països mediterranis com Itàlia, que arriba als 670, i Grècia, que en té 514; o que l'economia més gran de la Unió Europea, que en registra 574 per cada miler de ciutadans. El país del bloc comunitari que el 2021 en tenia més per ciutadà (no hi ha dades d'Itàlia d'aquell mateix any) era Polònia, que arriba als 664, i el que en tenia menys era Romania, amb 379.

Catalunya sobresurt en termes absoluts

Tot i que Catalunya no destaca per la proporció de cotxes per cada mil habitants, sí que és una de les regions europees on, en termes absoluts, més vehicles per passatgers hi ha. Tal com destaca l'informe, al Principat n'hi ha més de tres milions i mig, i argumenta que es deu a la seva situació geogràfica (perquè hi passa el Corredor Mediterrani i és l'enllaç entre França i la península Ibèrica) i a les seves infraestructures (com els ports). "Les característiques econòmiques d'una regió també hi juguen un paper important. És a dir, si l'economia està dominada per indústries manufactureres o serveis, o si es troba en corredors de mercaderies clau", diu el document de la Comissió Europea.

stats