Igualtat de gènere

Gairebé la meitat de les autònomes tenen dificultats per conciliar vida personal i professional

Un de cada tres treballadors per compte propi a Espanya és una dona

2 min
Les dones treballadores cobren aproximadament 400 euros anuals menys que els homes.

BarcelonaPer a gairebé la meitat de les autònomes (47%), la conciliació personal i familiar és el problema principal amb què es troben a l'hora d'emprendre pel fet de ser dones. Així es desprèn d'un estudi elaborat per la patronal Pimec, Dona i autoocupació a Espanya, elaborat a través de més de 200 enquestes i presentat aquest dimecres. Segons l'informe, el segon motiu són els problemes de tipus social pel fet de ser dones i empresàries, i el tercer està associat al tipus d'activitat que fan. Només dos de cada deu, en canvi, afirmen que no s'han trobat cap entrebanc com a emprenedores. "Veient els resultats de les enquestes contrasten les moltes dificultats que es troben, envers els zero avantatges", explica el director d’estudis i polítiques sectorials de la patronal, Moisès Bonal.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per minimitzar aquests problemes la mateixa patronal catalana fa una sèrie de propostes, com reordenar la jornada laboral d'acord amb el pacte per la reforma horària, afavorir l'equitat de gènere i la conciliació laboral i familiar, garantir la gratuïtat de l'educació en l'etapa de 0 a 3 anys o incorporar una anàlisi d'impacte de gènere en el marc de la fiscalitat i les corresponents reformes (amb l'objectiu de complir la llei d'igualtat), entre altres aspectes. Alhora també sol·licita allargar la durada de la tarifa plana de la quota d'autònoms.

El perfil de l'autònoma

Actualment un de cada tres autònoms és una dona (35,8%), és a dir, 1,7 milions de persones a Espanya, una xifra que va augmentar lleugerament entre l'any 2000 (30%) i el 2015 (35%) però que a partir d'aquell any s'ha estancat. El gran gruix de dones autònomes té entre 24 i 54 anys (73%), treballa en el sector serveis (41%), té estudis superiors, ha sigut anteriorment assalariada i ha iniciat entre un i dos negocis. Les seves empreses tenen menys de deu treballadors, són participades per menys de cinc socis i tenen un valor de facturació de fins a mig milió d'euros. Pel que fa a les comunitats autònomes, Catalunya és la que concentra més dones afiliades al règim d'autònom (17,3%), seguida per Andalusia (16%) i la Comunitat de Madrid (12%).

stats