FINANCES
Economia 29/07/2017

La banca no té sostre

CaixaBank millora beneficis un 31% i el Sabadell un 6% en un sector que s’enlaira fins al 21%

Albert Martín Albert Cadanet
4 min
Gonzalo Cortázar, Conseller Delegat de CaixaBank

BarcelonaEls indicadors del Banc d’Espanya coincideixen que les famílies i empreses espanyoles encara estan desendeutant-se. És a dir, que el crèdit cau. A més, els tipus d’interès -el preu del diner- continuen en mínims històrics. Malgrat aquest complex escenari, els bancs espanyols han firmat en aquest primer semestre de l’any una millora dels resultats de fins al 21%, amb uns guanys conjunts de 7.697 milions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La xifra és rellevant no només pel context en què es produeix, sinó pels antecedents. L’any passat els grans bancs espanyols -incloent-hi Bankinter i l’ara desaparegut Popular, que va aportar pèrdues històriques de 3.485 milions- van guanyar 9.245 milions. Un any enrere, 11.651 milions. Les dues xifres es quedarien molt petites davant els més de 15.000 milions que, en projecció, acabarien guanyant el 2017 entre el Santander (+24%), el BBVA (+26%), CaixaBank (+31), Bankia (+6%), el Sabadell (+6%) i Bankinter (-15%) si mantinguessin el ritme actual. De fet, només Bankinter ha tingut una reducció interanual dels resultats, que respon a l’impacte d’operacions corporatives puntuals i no al seu negoci.

Cap banc ha tingut un millor semestre que el català CaixaBank. L’entitat dirigida per Gonzalo Gortázar va guanyar 839 milions d’euros durant la primera meitat de l’any, una xifra que representa un augment del 31% respecte al mateix període de l’any anterior. Aquest impuls respon a la integració, al febrer, del banc portuguès BPI, que ha contribuït amb 77 milions a aquest resultat, així com a la millora del negoci bancari tradicional. Des que CaixaBank va abandonar la seva condició de caixa d’estalvis l’any 2011, no havia tingut mai uns resultats tan bons en els primers sis mesos de l’any.

CaixaBank, líder a peu de carrer

Malgrat la recent adquisició del Popular a mans del Santander, l’entitat de l’estrella pot presumir que manté el lideratge en banca minorista: ningú té una quota més alta de nòmines (26,4%), ni més clients (25,7%), ni més assegurances i fons (21,7%). Gonzalo Gortázar, el conseller delegat, va destacar que els beneficis de CaixaBank han arribat sobretot pel seu negoci tradicional, i no pas per línies del compte de resultats, com són els resultats de les participades o els resultats financers.

Gortázar va expressar una especial satisfacció per l’evolució del crèdit: el saldo total del banc es va incrementar un 0,5%, excloent el BPI. Va tenir-hi un pes destacat el lucratiu segment del crèdit al consum, que va remuntar un 13,1%, així com els préstecs a empreses, que van pujar un 2,1%. I tot plegat reduint, un cop més, la morositat, que se situa en el 6,5%, més de dos punts per sota de la que hi ha al sector. A més, l’aportació del BPI, que ja consolida resultats amb el grup català, va ser de 77 milions d’euros.

Menys espectaculars, però també positius, han sigut els resultats del Sabadell. La segona entitat catalana i cinquena d’Espanya ha guanyat 450 milions fins al juny, un 6% més. El banc que presideix Josep Oliu i dirigeix Jaume Guardiola ha millorat els ingressos per marge d’interessos i comissions en un 3,5%, però la seva principal novetat ve per la part del totxo, el segment que ha llastat els resultats de la banca en els últims anys i que ha suposat la sentència per a moltes entitats. Segons va dir ahir Guardiola, “l’estoc d’actius immobiliaris adjudicats no generarà més pèrdues”.

Sense llast immobiliari

Aquest fet resulta clau per als resultats de la banca, perquè implica una reducció de les provisions. Aquest concepte defineix les pèrdues que s’anoten els bancs en previsió de futurs perjudicis econòmics i ha sigut el que més ha colpejat els comptes dels bancs en els últims anys. “Estem en un moment important en la vida del banc”, va assegurar Guardiola en referència al fet de deixar enrere les pèrdues per actius adjudicats. A més, Guardiola va destacar que la disminució d’actius problemàtics va a un ritme superior del que estava previst, ja que s’ha reduït en uns 1.200 milions en el primer semestre i l’objectiu anual és de 2.000 milions.

L’adeu del Sabadell al negoci del totxo té un últim punt important: l’entitat va anunciar ahir que estudia desfer-se de HI Partners, la seva filial hotelera. El banc planteja una desinversió total, parcial o, fins i tot, la sortida a borsa de l’empresa.

El Sabadell, que ha guanyat 65 milions aquest semestre gràcies a la seva filial britànica, el TSB, creu que el pes d’aquesta filial (actualment del 14%) augmentarà el seu pes entre un 20% i un 25% dels resultats. La nota negativa arriba per la part de la valoració que fan els clients del seu servei, que cau lleument per primera vegada en els últims cinc anys. Malgrat això, Guardiola no va anunciar que hagi de canviar la política de tancament gradual d’oficines.

La millor prova del bon moment que viuen les duen entitats catalanes es podia veure a la borsa: són els dos valors que més han millorat aquest any, un 45% el Sabadell i un 43% CaixaBank.

La digestió del Popular

La primera entitat espanyola per actius, el Santander, va anunciar ahir un benefici de 3.616 milions, un 24% més. L’entitat està en el punt de mira per la digestió del Popular, que es va quedar per un euro fa escassament un mes i mig. El conseller delegat de l’entitat, Juan Antonio Álvarez, va recordar ahir que “molt poques entitats financeres” estaven en disposició d’absorbir una entitat com el Popular, amb pèrdues milmilionàries per la seva exposició immobiliària. El banc dels Botín va haver d’ingressar 13.000 milions al Popular per tornar-li la liquiditat i 7.000 més per al seu coixí de capital. En contrapartida, ha recuperat 6.500 milions en dipòsits que havien marxat del Popular.

LES XIFRES D’UN SECTOR A L’ALÇA

7.697 M€

Són els guanys conjunts del Santander, el BBVA, CaixaBank, Bankia, el Sabadell i Bankinter. Suposa un augment del 21% respecte a l’any anterior.

839 M€

CaixaBank obté el millor resultat en el primer semestre de l’any des que és un banc (2011). La xifra suposa una millora del 31%, la més alta del sector.

450 M€

Els beneficis del Sabadell milloren un 6%. El segon banc català va obtenir 65 milions de guanys de la seva filial britànica, el TSB, i pensa que aquesta contribució millorarà

stats