Banca
Economia Banca 04/04/2023

Els accionistes de Credit Suisse esclaten contra els directius: "A l'Edat Mitjana serien crucificats"

La cúpula del banc demana perdó als inversors en l'última assemblea de l'entitat

ARA
3 min
El president de Credit Suisse, Axel Lehmann, aquest dimarts a l'assemblea d'accionistes de l'entitat.

BarcelonaEls accionistes de Credit Suisse han expressat la seva indignació contra els directius i les autoritats per la fallida del banc, que va acabar comprat pel seu competidor UBS. "Aquesta institució m'ha enganyat i el govern no ha comunicat bé", ha dit el primer inversor a prendre la paraula durant la junta general d'accionistes de la companyia, celebrada aquest dimarts en un pavelló de Zuric.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els accionistes han aprofitat l'ocasió per ventilar la seva indignació contra la cúpula del banc. "A l'Edat Mitjana, per accions com les seves, haurien sigut crucificats", ha declarat un inversor dirigint-se als executius de l'entitat. De fet, els nivells de tensió han sigut molt elevats al llarg de tota la trobada, tal com s'esperava, però els estrictes controls de seguretat han encès encara més els ànims dels assistents. "Tranquils, no he portat una pistola", ha dit un altre sobre els detectors de metall a l'entrada.

L'assemblea d'aquest dimarts probablement serà l'última de l'entitat. UBS va comprar Credit Suisse per uns 3.000 milions d'euros el passat 19 de març, després de llargues negociacions dirigides pel govern i el banc central de Suïssa, que volien evitar tant un rescat amb diners públics com una fallida que hauria provocat el pànic al sector financer. Credit Suisse va patir la inestabilitat causada per la fallida de diverses entitats als Estats Units, la principal de les quals Silicon Valley Bank (SVB).

La fallida de SVB va provocar dubtes a la indústria financera, que van impactar de ple Credit Suisse quan el seu principal accionista, el Banc Nacional Saudta, va anunciar que no faria noves injeccions de liquiditat a l'entitat helvètica. Això va exacerbar la retirada de dipòsits dels clients i va drenar la liquiditat del banc. Amb la compra de Credit Suisse, les autoritats suïsses han garantit a UBS accés a uns 100.000 milions de dòlars de liquiditat i una garantia de pèrdues de 9.000 milions de dòlars, tot i que els primers 5.000 milions aniran a càrrec de la companyia. A més, el banc comprador estudia acomiadar uns 25.000 empleats arreu del món.

L'última junta d'accionistes de Credit Suisse, celebrada aquest dimarts a Zuric.

Un dels moments més surrealistes s'ha produït quan un inversor ha mostrat dues closques de coco per criticar les pèrdues que havia patit en la seva inversió en bons convertibles –anomenats CoCos en argot financer– de l'entitat. Aquest tipus de productes han perdut tot el valor arran del rescat, cosa que ha provocat més pèrdues als bonistes que als accionistes, un fet gens habitual en la fallida d'una empresa. En aquest sentit, les irregularitats i la pressa en el rescat de Credit Suisse han obligat la Fiscalia helvètica a obrir una investigació.

Disculpes dels directius

El president de l'entitat, Axel Lehmann, ha demanat perdó als accionistes per "la fatídica setmana de març", quan el banc va acabar rescatat. "Ho sento de debò. Demano disculpes, perquè no vam poder aturar la pèrdua de confiança que s'havia acumulat durant anys i per decebre'ls", ha dit Lehmann dirigint-se directament als inversors. El conseller delegat, Ulrich Körner, ha admès que Credit Suisse era "especialment vulnerable" a la situació derivada de la fallida de SVB i que l'absorció d'UBS era "l'única opció factible". "Vostès tenen la culpa de tot això i del dany causat al país, un dany que serà visible durant unes dècades –els ha replicat un accionista–. Estic avergonyit d'aquest absolut desastre, com a antic treballador i actual accionista", ha afegit.

"Fa 24 anys amb una acció de Credit Suisse a 80 francs [uns 80 euros actualment, amb quasi paritat entre les dues divises] podríem haver pagat un sopar en un bon restaurant, però ara no donen ni per comprar un croissant", ha ironitzat un accionista. Altres intervencions han qualificat la situació de "fiasco". A l'exterior del pavelló alguns inversors han protestat amb la rèplica d'un vaixell naufragat, com a símbol de la caiguda del banc, que té un veler al logotip.

stats