Banca

"Hem guanyat el primer 'round'": el Banc Sabadell resisteix a la borsa després del 'no' al BBVA

Les accions del banc català amb seu a Alacant han caigut un lleuger 0,45% aquest dimarts

2 min
La seu històrica del Banc Sabadell a la ciutat de Sabadell.


BarcelonaLa decisió del consell d'administració del Banc Sabadell, que ahir va rebutjar l'oferta de compra del BBVA, ha provocat un canvi de rumb en les cotitzacions de les dues entitats bancàries. Les accions del banc català amb seu a Alacant han patit aquest dimarts una lleugera caiguda (-0,45%), mentre que el banc d'origen biscaí ha tancat la jornada amb un repunt del 3,61%. A les oficines del banc català, aquestes "correccions ridícules" s'han viscut, segons fonts financeres, amb "eufòria continguda". "Hem guanyat el primer round", deien aquestes veus.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La lectura anava més enllà de la jornada d'avui i es referia a la caiguda dels últims dies del banc d'origen biscaí. "Des que van presentar l'oferta han caigut un 10%, això vol dir que els seus accionistes no compraven el pla", expliquen. Una altra font defensa que els accionistes del Sabadell "compren que el nostre pla és millor, com s'ha vist en els últims quatre anys".

Aquest comportament del mercat és força habitual en aquestes operacions, de la mateixa manera que ho ha estat la trajectòria borsària de les dues entitats bancàries durant l'última setmana. Des de l'anunci de les intencions del BBVA, les accions del Banc Sabadell havien crescut cada dia, mentre que els títols del banc presidit per Carlos Torres havien anat a la baixa.

De fet, el BBVA oferia, en la seva segona oferta en quatre anys, fins a 2,26 euros per acció, quan el passat 29 d'abril els títols del Banc Sabadell estaven a 1,74 euros. És un 30% més. Des d'aquell dia, les accions de l'entitat vallesana han crescut un 8%, mentre que les del BBVA han caigut un 6,6%.

Ara la pilota és a la teulada dels màxims dirigents del BBVA, Carlos Torres i Onur Genç, que hauran de decidir si milloren l'oferta o aposten per llançar una oferta pública d'adquisició (opa). Suposaria donar per esgotat el camí de la negociació amb la direcció del Sabadell per entrar directament a convèncer els accionistes. A Espanya no s'ha fet encara cap compra de bancs per la via d'una opa, però diverses fonts veuen proper aquest escenari.

El Banc d'Espanya posa l'accent en la "competència"

Qui per primer cop ha fet referència al possible moviment bancari ha estat, precisament, el supervisor del sector. Tot i que el governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha evitat pronunciar-se explícitament: "Ni puc, ni he de fer comentaris sobre una potencial operació vinculada a dues entitats significatives", ha dit, també ha reconegut que "pot ser un bon moment per posar més atenció" a la concentració bancària a Espanya. De Cos ho ha dit aquest dimarts, durant la seva última compareixença al Congrés dels Diputats com a governador (el mandat se li acaba aquest mes de juny). El governador també ha dit que caldria veure "fins a quin punt" el nivell de concentració actual és adequat, informa Núria Rius Montaner.

Mentrestant, al govern espanyol mantenen la prudència. En roda de premsa després del consell de ministres, la portaveu de l'executiu, Pilar Alegría, s'ha cenyit en traslladar "respecte cap a l'operació". "Només faré referència a la necessitat de comptar amb un sector financer competitiu, que com saben a Espanya és sanejat i és eficient. Fins aquí puc arribar", ha dit Alegría.

stats