Habitatge
Economia Banca 23/11/2022

Podem es desmarca de les mesures del govern espanyol per ajudar els hipotecats

El partit minoritari dins el govern diu que les mesures podrien ser "més ambicioses"

ARA
3 min
Alejandra Kindelán, presidenta de l'AEB, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLes principals entitats i la patronal bancària espanyola s'han mostrat disposades a adherir-se a les mesures per pal·liar l'encariment de les hipoteques sobre les famílies més desafavorides que ha anunciat aquest dimarts el govern espanyol, tot i que el soci petit de l'executiu, Podem, ha criticat l'acord per insuficient.

La presidenta de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), Alejandra Kindelán, ha recordat en un acte a Madrid que la situació actual és "diferent d'abans", en referència a la crisi del 2008, quan va esclatar la bombolla immobiliària després d'anys durant els quals les entitats havien donat crèdits a famílies que no tenien capacitat de retornar-los. Aquesta vegada, en canvi, la incapacitat de pagar de les famílies es deu al fet que les hipoteques variables s'han encarit per les pujades dels tipus d'interès aprovades pel Banc Central Europeu amb l'objectiu de frenar l'encariment del cost de la vida.

Kindelán ha declarat que els bancs han treballat "molt de bracet amb el ministeri" i que moltes de les idees proposades per les entitats "estan recollides a l'acord discutit al consell de ministres". "Hem de veure l'última versió que ha sortit i fer-ne una valoració", ha dit, però ha considerat "boníssima" la feina feta per l'executiu de Pedro Sánchez i la banca "per ajudar les persones que puguin tenir dificultats" a fer front als pagaments de quotes hipotecàries.

Igualment, la Confederació Espanyola de Caixes i Bancs (CECA) ha indicat que la banca ha fet "un gran esforç per elevar diferents propostes per a la creació d'un marc flexible". La patronal ha recordat que el sector ha treballat "molt intensament" amb les autoritat per trobar "un marc de solucions per a les famílies en dificultat que sigui compatible amb la normativa europea" bancària.

En una línia similar, el conseller delegat del Santander –el banc més gran de l'Estat–, José Antonio Álvarez, ha avançat la intenció de l'entitat d'afegir-se al pacte, que és de caràcter voluntari, per "treballar perquè el mercat hipotecari sigui sa i sòlid". Tanmateix, ha aclarit que l'entitat està pendent que "s'acabin les discussions" abans de confirmar l'adhesió.

La resta d'entitats s'han mostrat més cautes. Onur Genç, conseller delegat del BBVA, ha evitat valorar el text i ha dit que està "treballant" sobre l'acord, mentre que el seu homòleg de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha indicat que l'entitat està en una bona posició per ajudar els clients amb més problemes, tot i que tampoc ha aclarit al 100% si aplicarà les mesures. El conseller delegat del Sabadell, César González-Bueno, sí que ha confirmat que "en principi" el banc se sumarà a l'acord, malgrat estar encara pendent dels "últims serrells".

Per la seva banda, el sindicat Comissions Obreres considera que les mesures anunciades pel govern "no seran suficients per frenar el creixent esforç hipotecari que suportaran les famílies endeutades en un context de pujades de tipus". En un comunicat, CCOO indica que "el principal problema" del que ha pactat l'executiu amb els bancs és que "preserva i manté un esquema protagonitzat durant anys per tipus variables". "Les mesures anunciades fan una referència insuficient a les hipoteques de tipus fix, quan haurien de ser l'element central sobre el qual s'articués la proposta", afegeix el text.

Crítiques de Podem

En un to similar al de CCOO, Unides Podem s'ha mostrat contrari a la mesura, tot i formar part del govern espanyol. La líder del partit i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha dit que la formació apostarà per mesures "més ambicioses" i "obligatòries",  mentre que la vicepresidenta Yolanda Díaz va dir que el pacte és “subtancialment millorable”. En la mateixa línia, el portaveu del partit, Pablo Echenique, ha criticat la iniciativa del ministeri d'Economia perquè –ha dit– l'acord "deixa moltes famílies fora" i "amb prou feines reduirà la quota de la hipoteca". Echenique ha defensat, en canvi, "limitar les pujades abusives de debò". Podem ja va registrar al setembre una proposició de llei al Congrés per imposar un topall temporal a les hipoteques de tipus variable.

En canvi, altres formacions sí que han celebrat les mesures anunciades pel govern, també el Partit Popular. El coordinador econòmic popular al Congrés, Jaime de Olano, ha afirmat que està "necessàriament d'acord" amb la iniciativa, tot i que, a parer seu, "queda una mica curta". També el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, va dir que "en principi" troba "bé que s'ajudi la ciutadania", mentre que el diputat del PDECat Ferran Bel ho va considerar "un avenç significatiu".

stats