Economia 09/04/2012

Augmenta la preocupació pels bancs espanyols i italians

La compra de deute sobirà per part dels bancs espanyols i italians vincula a les entitats amb el futur dels seus països i causa preocupació entre els analistes

Ara
1 min

BARCELONAEls analistes de diferents bancs internacionals, com Société Générale, Barclays o Credit Suisse mostren, en un document adreçat als seus clients, la seva preocupació per la situació dels bancs espanyols i italians. El problema és la connexió cada vegada més gran entre la seva pròpia estabilitat com a entitats financeres i el destí dels governs dels seus països.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La qüestió que crea gran preocupació és que els bancs espanyols i italians han comprat deute sobirà d’Espanya i Itàlia aprofitant la barra lliure de diner barat oferta pel Banc Central Europeu, i els préstecs no arriben a l’economia real per ajudar a famílies i empreses.

L''International Herald Tribune', la edició global del New York Times, es fa ressò avui d’aquesta situació, i no dubta en afirmar que les llums d’alarma s’adrecen de nou cap a Espanya i Itàlia, els dos països susceptibles de tenir una segona onada de problemes.

Des del novembre fins al febrer, un període en el qual el BCE ha prestat fins a un bilió d’euros a les entitats financeres europees, els bancs espanyols i italians han demanat diners adreçats especialment per comprar deute sobirà, que es queda en els seus balanços. En el mateix període, però, la situació econòmica s’ha deteriorat, i l’exemple escollit pel rotatiu nord-americà és Espanya, amb un atur del 23% i un atur juvenil del 50%, amb mesures adoptades pel govern espanyol de Mariano Rajoy que, amb l’objectiu de retallar el dèficit, pot portar a Espanya cap a una segona recessió en tres anys.

stats