Economia 17/02/2016

La pressió judicial força Bankia a tornar els diners als petits accionistes

L'entitat bancària s'estalviarà prop de 500 milions en costes judicials

Dani Sánchez Ugart
2 min
El president de Bankia i de BFA, José Ignacio Goirigolzarri. EFE

MadridBankia ha cedit a la pressió de la justícia, després de la sentència del Tribunal Suprem que va determinar que l'entitat havia enganyat els petits accionistes en la sortida a borsa, Bankia ha decidit obrir un procés per tornar tota la inversió més els interessos als accionistes minoristes que van acudir-hi, el 2011, segons ha anunciat aquest dimecres.

En concret, retornarà als accionistes minoristes l'import íntegre de la seva inversió inicial a canvi de la devolució de les accions a l'entitat. En el cas que hagin venut les accions, se'ls pagarà la diferència entre el que s'ha invertit i el que han obtingut amb la venda dels títols. Això voldrà dir desembutxacar fins a 1.600 milions d'euros, provisionats de sobres per l'entitat al llarg dels dos últims anys, perquè tot i que els minoristes van invertir 1.850 milions, aproximadament 250 milions es van vendre abans del març del 2012, amb pèrdues petites o fins i tot guanys. L'entitat té 1.820 milions de provisions.

Però la jugada li permetrà a més estalviar-se els entre 400 i 500 milions d'euros en costes judicials i advocats, que haurien requerit un esforç extra a la companyia, que entén que la sentència crea "jurisprudència", segons ha explicat aquest dimecres el conseller delegat de l'entitat, José Sevilla, en una roda de premsa a Madrid.

En tots els casos, l'entitat es compromet a pagar uns interessos compensatoris de l'1% anual pel temps que transcorregut fins a la devolució d'aquesta inversió. Bankia ha promès un retorn "àgil, ràpid, senzill i gratuït" als minoristes, segons ha asseverat Sevilla.

El Suprem va donar la raó a dos inversors que reclamaven la nul·litat de les ordres de compra de les accions que van adquirir en la sortida a borsa de l’entitat financera, el 2011, perquè considera que el full de l’oferta pública de subscripció va enganyar-los.

El procediment s'obrirà demà, dijous, i constarà d'un document que hauran d'omplir els accionistes afectats a les oficines, amb el nom, el DNI, els contactes i l'extracte de compte de valors, en cas que comprés les accions en una altra entitat. Si és client de Bankia no caldrà aquest document. Al cap d'uns dies serà contactat per l'oficina, es firmarà el document d'acord i es procedirà a la devolució dels diners de manera "immediata".

L'entitat iniciarà també una campanya de comunicació. Poden acudir al procediment tant els accionistes que han reclamat per la via civil com els que no. Es restituiran les quantitats invertides més un tipus d'interès des de la sortida a borsa. Si no es van vendre les accions és tot l'import invertit, i si es van vendre, cladrà restar les quantitats obtingudes per la venda.

stats