IMMOBILIARI
Economia 01/04/2017

Barcelona lidera l’augment del preu dels pisos

L’habitatge s’encareix un 12% a la capital catalana, molt per sobre de la mitjana espanyola, d’un 1,8%

Xavier Grau
3 min
Barcelona lidera l’augment del preu dels pisos

BarcelonaEls pisos a la ciutat de Barcelona s’han encarit un 12% en el primer trimestre del 2017 en comparació amb el mateix període de l’any passat, i la capital catalana lidera l’augment de preus de tot l’Estat, segons un informe publicat ahir per la companyia de taxacions immobiliàries Tinsa. Segons aquest informe, els preus de l’habitatge s’han encarit de mitjana a Espanya un 1,8%, i encara hi ha comunitats que presenten importants descensos, com Navarra, on han caigut un 5,6%, Múrcia, on s’han abaratit un 5%, la Rioja, on han baixat un 4%, les Balears, on han caigut un 3,6%, Castella-la Manxa, amb un descens d’un 2,8%, Castella i Lleó, amb un 2,5%, i Astúries, amb un 0,3%.

Però Catalunya se situa just a la banda contrària, i l’habitatge s’ha encarit un 7,5%, per sobre de la pujada de Madrid, que ha sigut del 6,6%, o la de Galícia, on els pisos han pujat un 2,8%. Segons l’estudi de Tinsa, el preu mitjà del metre quadrat a l’Estat és de 1.237 euros, i encara està gairebé un 40% per sota dels màxims històrics d’abans de l’esclat de la bombolla immobiliària. A Catalunya, segons Tinsa, el preu se situa un 43,1% per sota dels màxims històrics.

Malgrat que Catalunya lidera l’increment dels preus, el comportament per demarcacions és molt diferent. Així, Barcelona és la segona província de tot l’Estat on pugen més els preus, un 7,7%, només superada per Àlaba, amb un 9,5%. Girona, amb un augment d’un 5,6%, se situa entre les províncies on més augmenten els preus, però la situació és molt diferent a Tarragona, on els preus encara cauen, un 0,3%, i sobretot a Lleida, on es registra un descens d’un 5%.

De fet el preu per metre quadrat a les províncies de Tarragona i Lleida se situa per sota la mitjana espanyola. Així, a Lleida el preu és de 875 euros el metre quadrat, i a Tarragona, de 1.121 euros. En canvi, Girona, amb 1.408 euros, i Barcelona, amb 1.881 euros, se situen per sobre de la mitjana espanyola.

Barcelona, més cara que Madrid

Si s’analitzen les ciutats, Barcelona és la capital de província amb un augment més important del preu de l’habitatge, d’un 12,1%, seguida d’Alacant, amb un 11,7%, Vitòria, amb un 9,3%, Las Palmas de Gran Canaria, amb un 7,8%, i Madrid, amb un 7,7%. Malgrat liderar l’encariment, els preus a Barcelona són un 35,6% inferiors als màxims històrics.

Barcelona és la segona ciutat més cara de l’Estat, amb un preu de 2.859 euros per metre quadrat, només superada per Sant Sebastià, amb 2.982 euros per metre quadrat, i molt per sobre de Madrid, on el preu se situa en 2.308 euros el metre quadrat. Segons aquest informe de Tinsa, a la ciutat de Barcelona el preu més alt es registra al districte de Sarrià-Sant Gervasi: 3.778 euros per metre quadrat. Malgrat que és el districte més car, també és on els preus van pujar menys, només un 3,2%. L’increment també ha sigut moderat a Sant Andreu, amb una pujada d’un 4,5%. En aquest districte el preu per metre quadrat és de 2.179 euros, i se situa com el segon més barat de la capital catalana.

On més van augmentar els preus és a Ciutat Vella: un 21,1%, fins als 3.152 euros per metre quadrat. De fet, només hi ha un districte amb el preu per sota dels 2.000 euros el metre quadrat: Nou Barris, on el preu se situa en 1.969 euros per metre quadrat.

Després de Ciutat Vella, el districte que més s’ha encarit és l’Eixample, un 15,4%, i és el tercer més car amb 3.462 euros per metre quadrat. El tercer districte en què han pujat més els preus és Horta-Guinardó, amb un encariment d’un 14,5%, i el preu s’hi situa en 2.358 euros per metre quadrat.

stats