Economia 24/03/2015

Barcelona cau 14 llocs en dos anys al rànquing de ciutats més competitives

Empitjora sobretot per l'impacte negatiu del medi ambient. Escala llocs en les classificacions de reputació, 'smart cities' i perspectives de futur

Ara
2 min
LA MARCA BARCELONA, UN ACTIU Barcelona té tres escoles de negocis en els rànquings amb màsters MBA entre els millors del món: Esade, l'Iese i Eada. Però això no és l'únic que atrau els estudiants internacionals del màster. La ciutat és el tercer factor més important per als estudiants a l'hora de triar, i la marca Barcelona, la cultura, el mar, el bon temps i la qualitat de vida són un actiu .

BarcelonaLa ciutat de Barcelona ha perdut 14 llocs en dos anys en el rànquing de competitivitat global de les grans ciutats del món, segons l'informe 2015 de l'Observatori Barcelona que elaboren la Cambra de Comerç i l'Ajuntament. Tot i això, la ciutat millora en altres indicadors, especialment en el de perspectives de futur, 'smart cities' i reputació global.

En el cas de la competitivitat global, Barcelona ocupa el lloc 27 en el rànquing, quan l'any passat ocupava el lloc 19 i l'anterior, el 13. El rànquing l'elabora des de l'any 2008 la nipona Mori Memorial Foundation amb la col·laboració de diferents 'think tanks' de prestigi, que comparen 40 ciutats del món. Aquest rànquing s'anomena Global Power City Index i parteix de 70 indicadors ordenats en sis categories.

En la categoria d'economia, Barcelona ocupa el lloc 38, quan l'any passat era el 34; mentre que en l'indicador d'R+D ara ocupa el lloc 33, quan l'any passat era el 32. Però on rep el càstig més gran la ciutat de Barcelona és en l'indicador de medi ambient, que ocupa el lloc 31, quan l'any passat ocupava el lloc 19 i fa dos anys, el 12.

Segons la directora d'estudis de l'Àrea d'Economia, Empresa i Ocupació de l'Ajuntament, Àngels Santigosa, aquesta pèrdua de posicions és a escala global, però no europea, i destaca que penalitza molt l'indicador mediambiental.

Per la seva banda, la tinent d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha destacat que Barcelona actua de motor de reactivació econòmica, i ha indicat que el fet de que el municipi tingui unes finances sanejades i que l'Ajuntament pagui als proveïdors a menys de 30 dies ha permès injectar 2.000 milions d'euros en inversions els últims quatre anys que "han tingut la seva traducció en l'economia productiva".

En l'Observatori Barcelona d'aquest any, Barcelona surt ben posicionada en el rànquing de ciutats amb millors perspectives per al període 2014-1015, al lloc setè, amb una millora de catorze llocs. En reputació, ocupa un meritori novè lloc mundial. També surt molt bé com quarta ciutat del món i primera d'Europa en passatgers de creuers. Com a 'smart city' ocupa el quart lloc d'Europa, i és la sisena ciutat europea en projectes d'inversió internacional i la tercera en escoles de negocis. El primer lloc del podi l'ocupa en delegats assistents a reunions internacionals.

La recuperació s'accelera

L'informe inclou també un estudi de la Cambra de Comerç sobre el clima empresarial a l'àrea de Barcelona que conclou que la recuperació econòmica s'accelerarà. Segons el president de la Cambra, Miquel Valls, això serà així per la pèrdua de valor de l'euro respecte al dòlar, l'abaratiment del preu del petroli, les injeccions de liquiditat del Banc Central Europeu i l'efecte que tindran les rebaixes en els impostos –especialment societats– a partir d'aquest any.

Valls ha destacat que a la segona part del 2014 s'ha començat a crear ocupació neta i s'està notant una millora en tots els sectors, excepte el de la construcció, en la primera corona metropolitana. La millora de la liquiditat i el manteniment del bon nivell de les exportacions, diu Valls, són la clau d'aquesta acceleració de la recuperació.

stats