Economia 15/04/2021

El BBVA manté sense canvis les previsions de creixement d'Espanya aquest any

L'entitat pronostica que l'activitat econòmica s'accelerarà a partir de l'estiu

2 min
Rafael Doménech, responsable d'anàlisi econòmica de BBVA Research, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl centre de recerca del BBVA ha deixat sense canvis les seves projeccions de creixement de l'economia espanyola per al 2021 i el 2022. Així doncs, el gabinet d'estudis de l'entitat financera espera que el producte interior brut espanyol (PIB) augmenti un 5,5% aquest any i un 7% el següent, les mateixes xifres que els pronòstics del trimestre passat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons el director de BBVA Research, Jorge Sicilia, "hi ha factors que ens han sorprès negativament en els primers mesos" d'aquest any i que podrien comportar una revisió a la baixa de les previsions. Els analistes del banc, però, consideren que es veuran compensades per millores a mesura que passin els mesos.

La falta de ritme en les vacunacions i l'arribada de noves onades de contagis a Europa són alguns dels elements que porten a la preocupació sobre el futur immediat de l'economia espanyola. Altres factors, com el creixement a la Xina i sobretot als Estats Units, així com la possible millora en la campanya de vacunació a partir de l'estiu, són notes d'optimisme, segons el banc.

Per la seva banda, el responsable d'anàlisi econòmica, Rafael Doménech, ha assegurat aquest dijous en la presentació de les previsions que preveu una acceleració de l'activitat econòmica després de l'estiu gràcies a un repunt del consum privat. A més, en aquest sentit, creu que polítiques com les ajudes directes als autònoms i els ERTO aporten "certesa" als treballadors i ajuden a mantenir vius llocs de treball. Així doncs, considera especialment positiu que el govern espanyol destini 7.000 milions d'euros a subsidis directes a pimes i autònoms.

Reducció del dèficit

No obstant, Doménech també ha apuntat que un cop Espanya deixi enrere la crisi s'haurà de preparar per a la "consolidació fiscal", és a dir, per a una retallada de despesa pública. A parer seu, aquesta mesura hauria de ser "gradual" però alhora "sostinguda en el temps", per minimitzar-ne els efectes negatius sobre el creixement mentre es redueix el deute públic.

En aquest sentit, doncs, Doménech s'ha mostrat preocupat per la reforma de les pensions amb què treballa l'executiu espanyol, ja que —ha avisat— es corre el risc que es traspassi el dèficit de la Seguretat Social al pressupost del govern, la qual cosa "només" suposaria "traslladar el problema d'una banda a l'altra".

stats