L’impacte econòmic de la tercera onada s’endureix

El govern espanyol retalla en tres punts la previsió de creixement mentre els concursos es disparen

3 min
La ministra d’Economia, Nadia Calviño.

MadridEl govern espanyol admet que l'economia no s'està recuperant tan ràpid com s'esperava. La tercera onada de la pandèmia de coronavirus i l'amenaça d'una nova onada faran que el PIB d'aquest any, després d'haver-se enfonsat gairebé un 11% el 2020, creixi menys del que s'havia pronosticat. A això cal sumar-hi que l'impacte dels fons europeus arribarà més tard del que l'executiu havia estimat inicialment.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha anunciat aquest divendres una revisió a la baixa de les previsió de creixement del PIB any fins al 6,5%, set dècimes menys del previst inicialment (7,2%), sobretot perquè el primer trimestre de l'any els resultats han sigut pitjors dels previstos. La rebaixa és notablement més pronunciada, de 3,3 punts, si es té en compte que el govern espanyol preveia arribar fins a un creixement del 9,8% si es tenia en compte l'impacte de les ajudes europees. Ara aquestes sembla que no aportaran gaire creixement enguany, ja que la nova estimació del 6,5% ja inclou el possible impacte del Pla de Recuperació, segons Calviño.

Per al 2022, la previsió és d'un creixement del 7% del PIB que, en cas de complir-se suposaria que aquell any es recuperaria el PIB registrat del 2019 i perdut per culpa de la pandèmia. "És una previsió prudent, realista, i està alineada amb els principals analistes nacionals i internacionals", ha subratllat Calviño.

La titular d'Afers Econòmics ha tret importància a la revisió a la baixa perquè, assegura, no hi haurà menys creixement entre el 2021 i el 2022, sinó que l'impuls del PIB esperat arribarà més tard. "El primer trimestre ha sigut menys positiu del que havíem previst. Aquest fet retarda un trimestre la recuperació però el saldo global en el conjunt dels dos anys es manté", ha explicat.

En qualsevol cas, si s'esperava que amb les ajudes europees el creixement fos del 9,8% el 2021, la rebaixa fins al 6,5% indica que no hi ha només un retard en la recuperació sinó que el PIB creixerà menys i que les ajudes europees tindran un impacte mínim aquest any. Calviño, però, no ha volgut entrar en detalls sobre la qüestió. Segons les noves estimacions, l'atur baixarà fins al 15,2% aquest any i el 2022 cauria al 14,1%, xifra similar a la d'abans de l'arribada del covid.

La revisió a la baixa arriba després que organismes com el Banc d'Espanya i l'Airef (el supervisor fiscal) també hagin empitjorat recentment les previsions econòmiques per a aquest 2021, fins a xifres properes al 6,5% que ara preveu l'executiu de Pedro Sánchez. L'Airef estima que el PIB espanyol creixerà un 6,6% aquest any, mentre que el Banc d'Espanya és menys optimista i situa el creixement en el 6%. El Fons Monetari Internacional (FMI) ha revisat a l'alça la seva previsió, fins al 6,4%.

Augment de les insolvències

Que la recuperació s’alenteix ho demostra el fort augment de les insolvències empresarials. Durant el mes de març s’ha registrat la xifra de concursos de creditors més elevada en un mes des de l’any 2014. En total, 630 concursos de creditors a l’Estat i 2.572 empreses que s’han dissolt, segons Informa, una filial del grup CESCE. L’increment de concursos al març, segons aquest informe, va ser de 15% respecte del mes anterior i un 103% superior al març de l’any passat, quan es va iniciar l’estat d’alarma per la pandèmia. Les dissolucions d’empreses al març van ser un 16% menys que al febrer, però un un 16% superiors a les del març de l’any passat.

Catalunya és la comunitat amb un nombre més elevat de concursos de creditors el mes de març, amb 187, que representen el 30% del total espanyol. En l’acumulat del primer trimestre, Catalunya també és la comunitat que ha registrat més concursos, 468, també el 30% del total. Madrid ocupa el segon lloc amb 270 i el País Valencià el tercer amb 222.

La directora d’estudis d’Informa, Nathalie Gianese, destaca que “l’elevada xifra de concursos al març es produeix poc després de la decisió del govern espanyol d’allargar de nou fins a final d’any la moratòria concursal per evitar una allau de concursos”.

Previsions a la baixa
  • 6,5% El govern espanyol ha revisat a la baixa el creixement previst per al 2021, que ha passat del 7,2% al 6,5%.
  • 6,6% L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal ha moderat el seu optimisme i ha retallat la seva previsió del 8,2% al 6,6%.
  • 6,4% El Fons Monetari Internacional (FMI) ha revisat a l’alça les seves previsions per a Espanya i ha passat del 5,9% al 6,4%.
  • 6% El Banc d’Espanya es l’organisme que més ha rebaixat la seva previsió, vuit dècimes, fins al 6%.
stats