La recuperació postcovid
Economia 12/08/2021

El BBVA millora la previsió de creixement de totes les comunitats autònomes

El consum, les exportacions i el turisme intern expliquen la revisió a l'alça

ARA
2 min
Miguel Cardoso, economista en cap de BBVA Research, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl servei d'estudis del BBVA ha millorat les previsions de creixement de totes les comunitats autònomes espanyoles. L'entitat atribueix aquesta revisió a un augment del dinamisme del consum privat i a una recuperació de les exportacions, que ja se situen per sobre els nivells previs a la pandèmia. En l'Observatori regional del tercer trimestre, publicat aquest dijous, el banc també destaca la millora dels indicadors sanitaris i el relaxament de les restriccions com a impulsors de la despesa turística nacional.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el cas de Catalunya, l'entitat ja va anunciar el mes passat que incrementava 1,1 punts, fins al 6,6%, la previsió de creixement per al 2021. Així mateix, també ha incrementat un punt la previsió per al conjunt d'Espanya, en aquest cas fins al 6,5%, ha informat BBVA Research en un comunicat. Pel que fa al 2022, el BBVA manté les previsions per a l'economia catalana i pronostica un creixement interanual del 7,2%, a l'espera de l'impacte que puguin tenir els fons Next Generation EU sobre el territori. Per a Espanya, el pronòstic per a l'any vinent és del 7%.

Malgrat ser una de les comunitats més afectades per la falta de turisme de negocis, Catalunya és una de les zones turístiques on la revisió del BBVA ha sigut superior a la mitjana espanyola, juntament amb Múrcia (+1,1 punts respecte a l'últim baròmetre) i Andalusia (+1,3 punts). Segons l'estudi, el creixement aquest 2021 estaria liderat per les Balears (+8,3%), seguit de les illes Canàries (+6,9%) i Cantàbria i Galícia (+6,8%). Andalusia, el País Valencià, Aragó, Catalunya i Múrcia també se situarien per sobre la mitjana espanyola, que segons el BBVA es quedarà en un 6,5% aquest 2021. El servei d'estudis creu que de cara al 2022 la millora del PIB en el conjunt de l'Estat serà del 7%.

Poc turisme urbà i de negocis

De fet, aquest increment del consum i del turisme intern a Espanya es deu, segons l'informe, a l'aixecament de restriccions durant el segon trimestre del 2021 i al juliol, que han facilitat la mobilitat dintre de l'Estat. Això ha afavorit les comunitats autònomes mediterrànies, que, com Catalunya, tenen una forta dependència del sector turístic durant l'estiu. El BBVA destaca que la despesa per turista estranger es va recuperar respecte als nivells del 2019 a les Balears i parcialment a València, Múrcia i Andalusia, però no així entre els visitants estrangers a destinacions urbanes, la qual cosa va afectar especialment Catalunya i Madrid. Catalunya i la capital espanyola també van rebre l'impacte de la falta de turisme de negocis.

stats