ECONOMIA
Economia 01/12/2011

El Parlament Europeu reclama un ministre de Finances per a Europa, un tresor únic i un fons monetari comú

L'Eurocambra votarà aquest dijous un informe sobre el BCE, en una sessió plenària en què compareixerà per primer cop Mario Draghi

Acn
2 min

Brussel·lesEl Parlament Europeu aprovarà aquest dijous en sessió plenària un informe que reclama la creació d'un Tresor Únic Europeu, un fons monetari europeu i un Ministre de Finances per a la Unió Europea com a resposta a la crisi del deute.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més, el text -que previsiblement tirarà endavant per àmplia majoria- avala els eurobons proposats per la Comissió Europea i aprova la compra de bons per part del BCE però només com a mesura temporal. "Fa un any i mig aquesta posició era impensable, però la crisi ens ha fet veure que tenir moneda única sense cap coordinació de la política fiscal no és eficient", ha explicat l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa, ponent del text.

L'informe, que avalua l'actuació del BCE durant el darrer any, aprova que el Banc Central Europeu comprés per primera vegada deute públic d'alguns països de la zona euro amb problemes de demanda en els mercats secundaris, atesa la gravetat de la situació. El ponent del text, però, remarca que la mesura es justifica pel seu caràcter d'urgència i temporalitat i critica que es va haver d'arribar a aquest punt a causa de la "inacció d'alguns Estats".

L'informe ja va ser aprovat en comissió el passat onze d'octubre i amb el suport dels quatre grans grups de l'Eurocambra. Concretament, va obtenir 35 vots favorables, quatre en contra i tres abstencions. Els quatre grans grups de la Cambra hi estan d'acord i s'espera que s'aprovi per una àmplia majoria.

Tot i que les propostes que farà aquest dijous el Parlament Europeu no són vinculants, suposen un clar posicionament polític dels parlamentaris europeus que fa front a l'Europa que a efectes pràctics lidera Merkozy. En aquest sentit, Tremosa lamenta que hi ha una "temptació dels Estats de fer la seva, marginant la Comissió Europea i el Parlament Europeu". Aquest és un camí, subratlla l'eurodiputat, "d'escassa credibilitat democràtica". "Ni que sigui només com a contrapès d'aquesta tendència que té cada país d'anar a la seva, ja justifica que estiguem fent propostes per anar endavant", hi afegeix.

Primera compareixença del nou president del BCE

A més, aquest el dijous al matí, el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, compareixerà per primera vegada al Parlament Europeu, que aquest cop fa el ple a Brussel·les, per fer balanç de les activitats del BCE.

stats