Economia 26/10/2014

El BCE creu que la recuperació econòmica no es veurà frenada per falta de crèdit

Els test d'estrès no han contemplat un escenari de deflació

Europa Press
2 min
El vicepresident del BCE, Vítor Constancio. EFE

FrankfurtEls resultats de l'avaluació global a la qual ha sotmès el Banc Central Europeu (BCE) als principals bancs de Europa, i que només ha registrat 25 suspesos entre les 130 entitats examinades, reforcen l'expectativa que la recuperació econòmica europea no veurà frenada per restriccions de crèdit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, el vicepresident del BCE, el portuguès Vítor Constancio, ha destacat que dels 25 bancs en què es va detectar algun dèficit de capital, una dotzena ja havia adoptat les mesures necessàries per solucionar aquestes necessitats, incloent l'espanyol Liberbank. "El sanejament que seguirà als resultats i la resiliciencia demostrada garanteixen que la recuperació econòmica no es veurà danyada per restriccions en el crèdit", ha indicat el vicepresident del BCE, que ha advertit de la importància de la demanda.

En aquest sentit, el banquer portuguès ha subratllat la importància i rigor de les proves realitzades, que han examinat un 60% dels actius de risc de la banca, i que han sotmès a les entitats a escenaris encara més exigents que en anteriors proves de resistència.

Així mateix, Constancio ha defensat que aquesta avaluació del sector i l'inici per part del BCE del seu nou rol de supervisor únic bancari a partir de novembre contribuiran a generar "igualtat de condicions" per als bancs europeus.

La presidenta del Consell de Supervisió del mecanisme únic de supervisió del BCE, ha posat de rellevància que l'exercici a què s'ha sotmès als bancs ha resultat en una important millora en permetre aplicar la mateixa definició d'actius de risc per totes les entitats.

D'altra banda, Constancio ha subratllat que l'escenari més advers plantejat als bancs europeus en els test d'estrès era significativament superior a l'establert pels reguladors i tot i així "la majoria dels bancs ha demostrat la seva capacitat de resistència".

A més, el banquer portuguès ha apuntat que els escenaris plantejats no incloïen la possibilitat de deflació a Europa perquè és una cosa que el BCE "no considera que hagi de produir-se", tot i que ha volgut subratllar que les proves si incloïen una "significativa baixada de la inflació ".

stats