Economia 12/05/2017

El 'bitcoin', la moneda virtual que reclamen els 'crackers', en màxims històrics

Cotitza a més de 1.700 dòlars, set vegades més que fa un any

D.s.u.
2 min
El 'bitcoin' és una nova moneda electrònica d'intercanvi de béns i serveis.

Madrid"Envia l'equivalent a 300 dòlars en 'bitcoins' a aquesta adreça". Aquest és el missatge amb què s'acomiaden els 'crackers' que han enviat un ciberatac massiu a Telefónica i altres organitzacions, segons les captures de pantalla que es poden trobar en diversos fòrums especialitzats. Acostuma a ser el 'modus operandi' habitual demanar els rescats en aquesta moneda virtual, perquè ofereix l'opacitat que no donen els pagaments digitals en euros, dòlars o altres monedes de curs legal.

Cotització dels 'bitcoins'

El preu del 'bitcoin' varia cada minut. Funciona com un mercat més en el qual les pressions de la demanda impulsen el preu, perquè l'oferta creix de manera controlada, en funció d'un algoritme indesxifrat. I en els últims dies, s'ha situat en màxims històrics. Un sol 'bitcoin' costa avui més de 1.700 dòlars, set vegades més que fa només un any, i milers de vegades més que els cèntims que costava el 2009, quan Satoshi Nakamoto -el nom fictici del o els creadors de la moneda virtual-, van començar a posar-la en circulació.

Tot i això, durant la jornada d'aquest divendres, el 'bitcoin' ha perdut valor, i a la tarda registrava una baixada del voltant del 4%. Entre els factors que poden incidir en aquesta cotització -a més de si els afectats per l'atac decideixen pagar de manera massiva, fet que impulsaria els preus a l'alça-, també hi ha l'efecte reputacional sobre la moneda virtual, que s'ha vist vinculada a un acte criminal a gran escala.

La capitalització al mercat de la moneda virtual (el valor total) ascendeix ja a més de 3.000 milions de dòlars, i alguns experts apunten que l'objectiu per a aquest 2017 és que cada 'bitcoin' acabi costant 3.000 dòlars, fet que gairebé duplicaria la mida total del mercat.

stats