FINANCES
Economia 17/05/2013

Blesa, expresident de Caja Madrid, ingressa a presó

El jutge creu que hi havia un "innegable risc de fuga" i va exigir una fiança de 2,5 milions d'euros

Ignasi Pujol
2 min
RELLEU AL CAPDAVANT D'UNA ENTITAT AMB PROBLEMES Miguel Blesa (esquerra) va ser substituït per l'exministre d'Economia del PP Rodrigo Rato en la presidència de Caja Madrid el gener del 2010. Rato va liderar la conversió en Bankia i va acabar apartat de la gestió quan el banc va ser nacionalitzat.

Barcelona.Ahir va ingressar a presó Miguel Blesa, expresident de Caja Madrid (germen de la nacionalitzada Bankia) i fins al 2009 un dels banquers més poderosos d'Espanya. És la primera vegada que la justícia imposa presó preventiva al màxim responsable d'una entitat financera a Espanya en l'actual crisi, iniciada amb la caiguda del banc nord-americà Lehman Brothers el 2008. Mario Conde va acabar entre reixes el 1997 per la seva gestió al capdavant de Banesto. Precisament un altre responsable de Banesto, Alfredo Sáenz, condemnat a sis mesos de presó, va ser indultat pel govern espanyol, tot i que va acabar abandonant el càrrec el mes passat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Justament la setmana en què la revista The Economist publica un article titulat Justícia cega. Per què tan pocs banquers van a la presó , s'ha acabat amb la impunitat dels responsables de la gestió d'alguna de les entitats que han estat a l'ull de l'huracà de la crisi financera, que a Espanya li ha comportat un rescat europeu per valor de 40.000 milions d'euros, destinats a recapitalitzar els bancs.

El titular del jutjat d'instrucció número 9 de Madrid, Elpidio José Silva, va ordenar ahir l'ingrés a la presó provisional de Blesa -president de Caja Madrid entre el 1996 i el 2009 i substituït per Rodrigo Rato- per suposades irregularitats en la compra del City National Bank of Florida. El magistrat, que instrueix la causa en què investiga la concessió d'un crèdit fallit de la caixa madrilenya al grup turístic Marsans de 26,6 milions, va prendre la decisió després de citar d'urgència Blesa i interrogar-lo per la compra del City National Bank of Florida, que va reportar a la caixa madrilenya unes pèrdues de 500 milions d'euros.

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid va confirmar en un comunicat que "el titular del jutjat d'instrucció número 9 de Madrid ha ordenat l'ingrés en presó comunicada, eludible sota fiança de 2,5 milions d'euros". També se li ha retirat el passaport. Manos Limpias, que exerceix d'acusació particular, va presentar una ampliació de la seva denúncia pel crèdit a Marsans perquè s'investigués també l'adquisició del banc nord-americà.

L'expresident de Caja Madrid va ingressar ahir a la nit a la presó madrilenya de Soto del Real. Blesa va ser conduït des de les dependències de l'Audiència Nacional en un furgó de la Guàrdia Civil fins al centre penitenciari Madrid V Soto del Real. El magistrat va fixar fiança davant l'"innegable risc de fuga", segons fonts judicials. En la interlocutòria Silva sosté que hi ha "indicis racionals de responsabilitat criminal" en l'actuació de Blesa, a qui imputa un delicte societari d'administració deslleial o bé un d'apropiació indeguda amb un altre de falsedat de document públic.

Caja Madrid va anunciar el 2008 la compra del banc nord-americà per 1.100 milions de dòlars (uns 750 milions d'euros al canvi d'aquell moment). Primer va adquirir el 83% de l'entitat i més tard el 17% restant. Posteriorment, i forçada per la Comissió Nacional del Mercat de Valors, l'entitat va reconèixer haver pagat un sobrepreu de 451 milions. Segons el jutge, "no s'entén" per què es va fraccionar el pagament i "encara menys per què en tan poc temps [l'entitat] va patir tal minva de valoració". Per tot això, considera "aberrant" la conducta de Blesa.

stats