Economia 18/10/2017

Bloomberg reclama a Rajoy "persuasió" per resoldre l'actual situació política

"Hauria d'aspirar a guanyar la discussió, no aixafar una rebel·lió", diu un article editorial

Ara
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont

BarcelonaUn article firmat pels editors de Bloomberg, l'agència financera nord-americana, reclama al president del govern central, Mariano Rajoy, dosis de "persuasió" per resoldre l'actual crisi política que l'ha dut a enfrontar-se al govern de la Generalitat. Els autors donen per fet que Rajoy té els principals aliats per poder suspendre l'autonomia de la Generalitat aplicant l'article 155 de la Constitució, però adverteixen que la qüestió no és tan simple com la pretén plantejar l'executiu del PP: "Si es tractés d'un concurs de força, Rajoy no podria perdre, però això no és tan simple. Ell hauria d'aspirar a guanyar la discussió, no a aixafar una rebel·lió".

Com han fet altres mitjans de comunicació internacionals, Bloomberg posa en dubte l'actuació del gabinet de Carles Puigdemont. En aquest cas l'acusa d'haver actuat "imprudentment i sense llei" i li nega el dret de "declarar la independència" amb els resultats d'un referèndum en què, diu l'article, només ha participat "una banda".

Bloomberg va més enllà d'això i assegura que "molts catalans volen la independència o almenys una major autonomia respecte a Espanya", opinions que anima a no "eliminar", perquè el resultat no serà cap altre que el d'"inflamar" aquest sentiment. De la mateixa manera, posa en dubte els efectes que pugui tenir la suspensió de l'autonomia i la convocatòria d'unes noves eleccions a Catalunya. "Què passa si els catalans enfadats escullen una nova llista de separatistes?", es pregunta, i recorda que el moviment independentista ha mantingut un suport creixent des del 2006. "El cicle ha de ser trencat per la persuasió", diu el text.

L'editorial insinua que Rajoy està aplicant un "enfocament dur" per mantenir fidels les seves bases a Espanya, on hi ha "poca simpatia" pel moviment separatista. D'aquí ve que enviï un missatge al president del govern que no només ha de convèncer els catalans, sinó Espanya, que s'ha d'aconseguir una "resolució més complaent que la disputa". Si no és així, adverteixen, la Moncloa aconseguiria una victòria "a curt termini", de la qual podria penedir-se "més tard".

stats