Economia 06/11/2020

Les dones cobren 400 euros mensuals menys que els homes

Tot i la diferència, la bretxa salarial de gènere es redueix un 12% en un any

Xavier Grau Del Cerro
3 min
Per guanyar el mateix que els seus companys, les dones han de treballar 51 dies més a l’any.

BarcelonaTot i una lleugera millora, la bretxa salarial de gènere continua enquistada. El salari mitjà de les dones a Espanya el 2019 va ser de 1.773 euros, 400 menys que el dels homes, que es va situar en 2.173,6 euros, segons les dades publicades divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) basades en l’Enquesta de Població Activa (EPA).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i així, la diferència entre homes i dones és la més petita de l’últim lustre. El 2014 se situava en quasi 508 euros i va anar baixant fins als 414 euros del 2016. Però els anys 2017 i 2018 es va tornar a enfilar, fins a 422 i 453 euros, respectivament, per tornar a caure a 400.

Segons l’INE, entre les principals causes que expliquen aquesta diferència entre el salari mitjà dels homes i el de les dones és que elles treballen més a temps parcial, tenen més contractes temporals i troben feina més sovint en sectors amb pitjors remuneracions.

Les dades de l’INE també mostren que hi ha una proporció d’homes més elevada que de dones entre els empleats amb salaris alts. En canvi, aquesta proporció és a la inversa en el cas dels pitjors. Així doncs, un de cada tres homes espanyols va guanyar més de 2.221 euros mensuals l’any passat, mentre que només una de cada quatre dones va arribar-hi.

En el cas contrari, un 40% de les dones cobraven menys de 1.324 euros al mes, mentre que només un 20% dels homes se situaven per sota d’aquest nivell.

Precisament ahir mateix la Comissió Europea (CE) va demanar posar fi a la bretxa salarial entre homes i dones, dies abans que el 10 de novembre se celebri la Jornada Europea de la Igualtat Salarial. La data commemora, de manera simbòlica, el moment en què les treballadores deixen de percebre remuneració si es compara amb el salari dels seus companys homes. “Cal posar fi a qualsevol discriminació salarial i prejudici de gènere en les estructures salarials”, van afirmar en un comunicat conjunt la vicepresidenta de l’executiu europeu per als Valors i la Transparència, Vera Jourova, i els comissaris d’Ocupació, Nicolas Schmit, i d’Igualtat , Helena Dalli.

Els dirigents comunitaris van recordar que a Europa les dones guanyen de mitjana 86 cèntims per cada euro que ingressen els homes. És a dir, elles treballen 51 dies més per guanyar el mateix que ells.

Les dades de l’INE revelen que el salari mitjà mensual brut l’any passat a Espanya va ser de 1.982 euros, el més elevat de la sèrie històrica, iniciada el 2006, i un 1,9% superior al del 2018. És el tercer any consecutiu en què el salari mitjà puja, però ho fa a un ritme més baix. L’any 2018 el repunt va ser del 2,9% i el 2019 l’increment va ser un punt inferior.

No obstant això, el salari mitjà no és el més comú a Espanya. Segons les dades de l’INE, el 40% dels assalariats (6,6 milions) van guanyar entre 1.324 i 2.221 euros bruts al mes el 2019, mentre que el 30% (gairebé 5 milions) van obtenir remuneracions de més de 2.221 euros mensuals. El 30% restant (gairebé 5 milions d’assalariats més) van cobrar un sou inferior als 1.324 euros al mes.

Un 53% més al sector públic

Les diferències salarials no es produeixen només per raó de gènere. Un altre dels factors és qui contracta. Al sector públic el sou mitjà va ser un 53% superior al del sector privat. El salari mitjà brut al sector públic va arribar als 2.761 euros mensuals l’any passat, enfront dels 1.796,9 euros del privat. El primer va augmentar un 4% respecte al 2018, mentre que el salari mitjà del sector privat va créixer a un ritme força inferior, de l’1,4%.

stats