Economia 30/07/2019

La por d'un Brexit dur enfonsa les borses i la lliura

La insistència del nou primer ministre britànic d'abandonar la UE el 31 d'octubre amb acord o sense causa inquietud entre els inversors. La borsa espanyola, la que perd més

Ara
2 min
El nou primer ministre britànic és un expert en provocar grans titulars.

BarcelonaBoris Johnson sempre ha dit que el Regne Unit sortirà de la Unió Europea el 31 d'octubre, amb acord o sense. Tot i la contundència de les declaracions, els mercats no se l'acabaven de creure. Es confiava en l'acord entre Londres i Brussel·les, encara que fos tard. Però les coses han canviat. Ara la possibilitat que el Regne Unit abandoni la UE fins i tot sense acord es considera molt real, i això ha començat a notar-se entre els inversors. El resultat: la lliura s'enfonsa davant el dòlar i l'euro i les borses cauen.

La borsa espanyola ha perdut aquest dimarts un 2,48%, la retallada més forta des del 6 de desembre passat, i cau fins i tot per sota dels 9.000 punts, un nivell que no perdia des de mitjans de gener. L'espanyol és, a més, el mercat que més baixa dels grans d'Europa. Les fortes caigudes d'avui, generalitzades en tots els mercats europeus i americans, han fet que tots els valors de l'Íbex hagin acabat amb retallades.

Pel que fa a la lliura esterlina cotitzava aquesta tarda a 1,2258 dòlars, un 1% menys que en l'última sessió, i s'ha situat per sota dels 1,23 dòlars per primera vegada des del març del 2017. Es depreciava també, un 1,02%, davant l'euro, fins a 1,1016 euros.

Boris Johnson ha assegurat que el Regne Unit sortirà del bloc europeu la data prevista, hi hagi o no acord amb Brussel·les. El cap de setmana passat, el ministre encarregat dels preparatius per a un Brexit dur, Michael Gove, va afirmar que l'executiu treballava "partint de la base" que no hi haurà pacte, per la dificultat que la UE accedeixi a renegociar el qual va subscriure amb Theresa May. Per la seva banda, el ministre d'Economia, Sajid Javid, va revelar a la premsa que el seu ministeri tenia com a prioritat destinar diners a preparar el país i les empreses per a una sortida sense acord ni període de transició.

stats