Economia 07/01/2015

Brusel·les nega la deflació a l'eurozona però reconeix que els preus continuaran a nivells baixos

La inflació, que va tancar el 2014 en el -0,2%, remuntarà quan ho facin els sous i la recuperació es consolidi, segons la CE

1 min
PROCÉS DE SELECCIÓ 
 La Comissió Europea assegura que els projectes del pla Juncker no s’escolliran  per quotes de països, sinó per la importància dels projectes. La CE ha rebut propostes dels estats valorades en més del triple dels diners disponibles.

La Comissió Europea ha negat aquest dimecres que l'eurozona estigui en deflació, tot i admetre que el nivell baix de preus continuarà a "curt termini" i la inflació només remuntarà quan la recuperació es consolidi i els salaris comencin a augmentar.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Una inflació temporalment negativa és una cosa òbviament diferent de la deflació, que requereix una caiguda general del nivell de preus que s'autoperpetua", ha dit la portaveu d'Afers Econòmics, Annika Breidhardt, després de ser preguntada per la taxa d'inflació del -0,2% registrada al desembre a l'eurozona.

"La Comissió creu que el feble creixement i els baixos preus de les matèries primeres continuaran refredant la inflació a curt termini, però a mesura que l'activitat econòmica s'enforteixi gradualment i els salaris creixin, la inflació tornarà a augmentar", ha sostingut la portaveu.

L'Executiu comunitari ha eludit pronunciar-se sobre si la inflació negativa augmenta la pressió sobre el Banc Central Europeu (BCE) per posar en marxa un programa de compra de deute públic. "No fem comentaris sobre la política del BCE", ha indicat Breidhardt.

Pel que fa a les xifres d'atur, la Comissió ha qualificat d'"encoratjadora" la lleugera millora durant novembre, però ha reconegut que "els reptes continuen sent greus" i que cal crear estímuls per a les noves ocupacions i fer que més gent treballi". Aquesta qüestió és una "prioritat clau" per a l'executiu comunitari i està al centre del pla d'inversió que pretén mobilitzar 315.000 milions d'euros.

stats