BANCA
Economia 10/07/2012

El rescat d'Espanya posa en perill que La Caixa segueixi controlant CaixaBank

Brussel·les impedirà que les caixes tinguin una participació majoritària en els bancs. Aquesta fórmula és la que va fer servir La Caixa per mantenir el control de CaixaBank quan es va veure obligada a convertir-se en banc. La Comissió Europea també vol bloquejar que caixes i bancs comparteixin directius, com precisament fan La Caixa i CaixaBank.

àlex Font Manté
2 min
El president de CaixaBank, Isidre Fainé, i Juan Maria Nin

BarcelonaLa Comissió Europea vol impedir que les caixes d'estalvis tinguin una participació majoritària en els bancs. Aquesta és una de les 32 condicions que Brussel·les imposarà a Espanya a canvi del rescat del sector financer.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el seu moment, La Caixa va trobar aquesta fórmula per mantenir el control de CaixaBank quan es va veure obligada a convertir-se en banc. Actualment, La Caixa controla el 61% de CaixaBank, mentre que la resta està en mans de petits accionistes. Altres entitats financeres, com CatalunyaCaixa o Unnim, van emular aquesta fórmula abans de ser nacionalitzades. Ara, La Caixa es podria veure obligada a vendre una part de la seva participació fins que deixi de ser majoritària.

Per a finals de novembre del 2012, "les autoritats espanyoles hauran de preparar lleis que clarifiquin el rol de les caixes d'estalvis com a accionistes de les institucions de crèdit amb l'objectiu eventual de reduir les participacions fins a nivells de no-control", afirma el punt 20 del memoràndum del rescat que ha negociat Espanya amb Brussel·les.

La Caixa haurà de complir aquestes condicions malgrat que en principi no és una de les entitats que rebrà assistència financera d'Europa. El memoràndum estableix condicions que no només afecten les entitats rescatades, sinó que són "condicions horitzontals", és a dir, que afecten tot el sector financer.

Equips directius

El document del rescat també estableix que a finals de novembre s'aprovin noves normes d'incompatibilitat entre els equips directius de les caixes i els bancs que aquestes entitats controlen. Així s'afirma al punt 18. Això també pot suposar un problema per a La Caixa, que comparteix diversos directius amb CaixaBank. Sense anar gaire lluny, els principals dirigents de totes dues entitats són les mateixes persones: Isidre Fainé n'és el president i el seu 'número dos', Juan María Nin, és director general de La Caixa i conseller delegat de CaixaBank.

stats