Economia 13/05/2013

Brussel·les avala el contracte únic a Espanya per combatre l'atur

El comissari europeu d'Ocupació aposta per un tipus de contracte que acabi amb la distinció entre treballadors fixes i temporals que impera al mercat de treball

Efe
1 min
Els grans reptes de la formació professional

MadridEl comissari europeu d'Ocupació, Lászlo Ándor, ha proposat aquest dilluns que Espanya estudiï decididament les recomanacions de Brussel·les per mirar d'alleugerir les altes taxes d'atur. Entre elles, s'ha referit la implantació d'un contracte "únic obert" que ajudi a reduir la desocupació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Més enllà de la reforma laboral ja en marxa ha dit que la Comissió Europea (CE) no veu urgent introduir més flexibilitat a Espanya tret que sigui per la via d'aquest contracte, que ha proposat que s'orienti als joves de manera prioritaria.

El comissari ha defensat que simplificar el mapa contractual ajudaria acabar amb la "segmentació" que persisteix al mercat laboral espanyol, és a dir, les diferències entre els treballadors indefinits "excessivament protegits" i els temporals.

A més del "contracte únic obert", que no ha concretat amb més detall, també ha recordat que Brussel·les ha proposat entre les seves recomanacions que es redueixin les cotitzacions empresarials i que el pressupost prioritzi les mesures contra l'atur juvenil "com una inversió i no com una despesa".

De fet, ja fa mesos que el govern espanyol sent les propostes que des d'Europa apunten a abordar noves reformes en el camp de la contractació per reactivar el mercat laboral interior.

Els recursos europeus per desplegar mesures adreçades a l'ocupació de joves, especialment en països amb taxes greus d'atur, estaran disponibles a partir del 2014, ha dit Ándor.

L'objectiu serà que cap jove quedi "desamparat" seguint l'experiència d'alguns països com Finlàndia o Àustria que ja han aplicat amb èxit plans de garantia juvenil. També es combinarà amb programes que facilitin la mobilitat dels joves entre els estats membres, ha afegit.

stats