Economia 29/09/2019

La caiguda del turoperador també colpeja la competència de les Illes

La fallida arriba quan Tunísia i Grècia sortien de la crisi

Ricard G. Samaranch
3 min
Els països més perjudicats per la fallida de Thomas Cook són el Marroc, Tunísia, Grècia, Turquia i Egipte.

TunisSi la inesperada fallida de Thomas Cook ha sigut un terratrèmol per al sector turístic català i, sobretot, el balear, l’onada expansiva també s’ha fet sentir en aquells països de la regió mediterrània amb què competeixen per atreure els turistes europeus desitjosos d’unes vacances de sol i platja. El Marroc, Tunísia, Grècia, Turquia i Egipte han patit els efectes de la caiguda del gegant britànic del turisme, si bé la dimensió varia en funció de la seves inversions en cada país i del pes que el turisme representa en el PIB de cadascun. En tots aquests països, les autoritats han creat un gabinet de crisi per avaluar-ne les pèrdues i oferir ajudes a les companyies més afectades.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A Tunísia, el ministre de Turisme, René Trabelsi, va voler desdramatitzar la situació davant la premsa: “La quota de negoci de Thomas Cook a Tunísia era d’un 3,5%; per tant, el sector no està en perill”. Les seves declaracions van arribar hores després que els treballadors d’un hotel de la localitat costanera de Hammamet impedissin la sortida d’un grup de turistes britànics al exigir-los que es fessin càrrec de les factures impagades per l’agència de viatges. Finalment, després de diverses hores de conflicte, els viatgers van poder tornar a casa el mateix vespre.

Segons les xifres del govern, uns 10.000 turistes europeus, gairebé la meitat de nacionalitat britànica, eren de visita a Tunísia quan es va anunciar la fallida. Com en altres països, el govern britànic està sufragant les despeses del seu retorn. Respecte als prop de 60 milions d’euros de deutes de la companyia amb els hotels tunisians, una part serà abonada per les asseguradores i l’altra correspondrà als administradors que gestionaran el patrimoni restant. A més, el govern ha promès una línia de crèdit per a la quarantena d’hotels més afectats i una rebaixa impositiva. El cop arriba en un mal moment: just quan el sector es recuperava de la crisi derivada dels atemptats jihadistes del 2015.

Un país que pot patir d’una manera encara més greu les conseqüències de la notícia és Grècia. Mentre que a Tunísia el turisme representa prop d’un 10% del PIB, al país hel·lènic és el doble. Aproximadament uns 50.000 clients de Thomas Cook estaven allotjats a Grècia el cap de setmana passat, sobretot a les illes de Kos, Corfú i Creta. Segons les primeres estimacions, el volum de pèrdues per factures impagades dels últims mesos podria situar-se al voltant de 600 milions d’euros, una nova desgràcia per a un país que tot just comença a despertar-se del malson de la crisi del 2008.

El segon país de la regió mediterrània en nombre de turistes afectats i, per tant, també de pèrdues és Turquia. D’acord amb les xifres de la Federació d’Hotelers, s’estan repatriant uns 45.000 clients del desaparegut gegant britànic. No hi ha una estimació oficial de les pèrdues, però sí del nombre d’hotels que posseïa la companyia a Turquia: 35. D’acord amb els càlculs de l’associació empresarial, estava previst que uns 700.000 viatgers visitessin el país amb el turoperador britànic l’any que ve.

Al Marroc, les pèrdues se situen en 18 milions d’euros i la xifra d’hotels afectats d’una manera més directa és d’una cinquantena, d’acord amb la patronal sectorial. Estava previst que l’any vinent Thomas Cook fes arribar uns 400.000 turistes al país. Les cancel·lacions a Egipte serien almenys 25.000, si bé l’opaca dictadura liderada pel mariscal Abdel Fattah al-Sissi s’ha negat a proporcionar cap xifra total de l’impacte.

stats