Economia 12/09/2019

Caixa d'Enginyers començarà a cobrar 48 euros anuals a qui no tingui la nòmina domiciliada

L'entitat justifica la comissió pels "factors disruptius" que ha d'afrontar el sector financer

àlex Font Manté
2 min
Una oficina de Caixa d'Enginyers, al centre de Barcelona.

BarcelonaCanvi radical de política a Caixa d'Enginyers. L'entitat financera ha començat a comunicar als seus clients que els cobrarà 12 euros trimestrals (48 euros anuals) com a comissió de manteniment si no compleixen algun dels tres requisits següents:

  • Tenir-hi domiciliats uns ingressos recurrents d'almenys 700 euros mensuals (siguin d'una nòmina, d'una pensió, d'una prestació d'atur o del que sigui).
  • Fer una aportació mensual d'almenys 100 euros mensuals a un pla d'estalvi, un fons d'inversió, un pla de pensions o un producte denominat Estalvi Vida que comercialitza la mateixa entitat.
  • Que el titular principal tingui menys de 26 anys.

Si no es compleix almenys un d'aquests punts, l'entitat començarà a cobrar al client per tenir-hi un compte corrent, cosa que fins ara no feia. A més, el client tampoc podrà rebre cap bonificació pels rebuts que tingui domiciliats en aquell compte corrent. Aquesta comissió es començarà a cobrar l'1 de gener.

Segons ha explicat Jaume Franco, subdirector general de serveis al soci de l'entitat, "l'entorn financer actual [...] està marcat per una sèrie de factors de context molt rellevants, com ara els tipus d'interès negatius, uns requeriments reguladors d'alt cost i el desenvolupament de noves solucions financeres, amb un elevat component tecnològic".

En una carta que ha enviat als socis, Franco afegeix que aquests factors "disruptius" comporten "un canvi de paradigma i obliguen a fer que cada producte o servei hagi de contribuir a la sostenibilitat global de la cooperativa".

Caixa d'Enginyers, efectivament, és una cooperativa que, formalment, en lloc de clients, té socis. L'entitat, tot i que encara és petita en comparació amb la competència, va guanyar molta popularitat des que, fa dos anys, va decidir mantenir la seu social a Catalunya a diferència del que van fer les altres dues entitats catalanes, CaixaBank i el Sabadell, que van optar per marxar al País Valencià. L'entitat va passar de tenir 122.000 socis el 2013 a tenir-ne 187.000 el 2018.

El sector financer fa molt temps que es queixa que els tipus d'interès que els cobra el Banc Central Europeu (avui mateix els ha apujat des del 0,4% fins al 0,5%) per dipositar-hi els seus diners els fan molt mal al compte de resultats. A més, els requisits regulatoris són elevats i els tipus als quals els bancs obtenen finançament del BCE estan al 0%, un fet que els dificulta obtenir marges sucosos a l’hora de prestar diners als seus clients.

stats